Szabadon engedik a turistákat fuvarozó elefántokat Thaiföldön

Bár a koronavírus-járvány az egész bolygót próbára teszi, a következtében kialakuló helyzetben nagyon úgy tűnik, hogy a természet és a vadvilág egy kicsit kezd fellélegezni. Thaiföld északnyugati részén, Csiangmajban például a járvány miatt 93 elefántparkot kellett bezárni, amelynek köszönhetően több tucatnyi, korábban szakadatlan munkára fogott állat kapta vissza jól megérdemelt szabadságát.

Measa elefánttáborForrás: maesaelephantcamp.com

És ahogy a világ minden részén, úgy a Csiangmaj közelében található Maesa központban is véget vetett a turizmusnak a Covid-19 vírussal együtt járó válság. Az elefántpark tulajdonosai úgy döntöttek, hogy leszerelik az állatok hátára erősített, fából és fémből tákolt ülőalkalmatosságokat, amelyekben korábban a turistákat fuvarozták. Ezzel együtt azt is bejelentették, hogy még ha véget is ér a járvány, és vissza is térnek a turisták, akkor sem fogják ezeket visszarakni a parkban élő 78 elefántra; mindössze azért fognak belépődíjat kérni a látogatóktól, hogy természetes környezetükben láthassák szabadon kószálni ezeket a nagytestű állatokat – írta cikkében a GlobalNews.

"44 év után most először fordult elő, hogy az elefántok nem viselték hátukon az ülést napközben" - fogalmazott Anchalee Kalampichit, a park igazgatónője, miközben hozzátette, bár jelenleg nincs semmi bevételük, az állatokról ugyanúgy igyekeznek gondoskodni, a gondozóknak pedig, ameddig csak tudnak, munkabért fizetni. A havi ötmillió bahtos (~50 millió forintos) fenntartási költségeket most úgy igyekeznek csökkenteni, hogy a parkban a dolgozók ellátására is termesztenek zöldségeket és gyümölcsöket.

Forrás: maesaelephantcamp.com

A New Times cikkét idézve a lap arról is írt, hogy Theerapat Trungprakan, a thaiföldi elefántok védelmére alapított egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a kormány rövid időn belül nem nyújt pénzügyi támogatást az ilyen parkok megsegítésére, akkor nagyon sok, banánért és cukornádért kuncsorgó elefánt fog kóborolni az utcákon, és sokukat terelik majd illegális fakitermelő telepekre kihasználva hatalmas erejüket és munkabírásukat. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek