Ritka, nagytestű állatokat láttak napfürdőzni Thaiföld sekély vizeiben

A tengeritehén-félék osztályába tartozó, ritka és szokatlanul népes dugongcsordát láttak napfürdőzni Thaiföldnek a koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett tengerpartja mentén. Egy több mint 30 egyedből álló csorda a nyugalmat kihasználva zavartalanul ejtőzött, tengeri füvet legelt és olykor a víz fölé emelkedett levegőért, Libong sziget turistáktól mentes partjánál.

Ezeknek az állatoknak a hossza 3-4 méter, testtömege 250-900 kg is lehetForrás: PublicDomainImages/Pixabay

Az utóbbi években ritkán lehetett dugongokat látni a sekély thaiföldi vizekben a túl nagy emberi jelenlét és a tengervíz szennyezettsége miatt. Egy tengerbiológus szerint a dugongok érzékenyek a motorcsónakok és az emberek jelenlétére, és most, hogy eltűntek a turisták a strandokról, bátrabban csoportosulnak és közelebb merészkednek a parthoz. A lomha mozgású, 3-4 méteresre is megnövő állat, veszélyeztetett fajnak számít, Thaiföld déli részének partvidékén mintegy 250 példány élhet belőle.

A barátságos tengeri emlősökre a legnagyobb fenyegetést a tengerek műanyag-szennyezettsége jelenti. Tavaly rekordszámú dugongtetemet gyűjtöttek be a thaiföldi partokról.

A  legveszélyesebb ellensége leginkább az ember, amikor beszennyezi a vizet és a partokatForrás: Julien Willem/Wikipedia

Thaiföldön egyre több állat bukkan fel az elhagyatott partok mentén. A héten például rekordszámú kérgesteknősfészket számoltak össze az ország elárvult homokos strandjain, amiről mi is beszámoltunk. Az utóbbi időben több helyen cáparajok is szokatlanul közel merészkedtek a partokhoz. A Phi Phi szigetén vadőrök által készített videón mintegy 70-100 feketevégű cápa látható a Maya-öbölben, amely A part című, Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott filmből vált világhírűvé. Az öblöt már 2018 júniusában lezárták a látogatók elől, hogy lehetővé tegyék az élővilág regenerálódását, idén márciusban pedig a szigeten lévő teljes nemzeti parkot lezárták a koronavírus-járvány miatt. Észleltek egy kardszárnyú delfinekből álló csordát is egy olyan térségben, ahol soha korábban nem fordultak elő: Koh Lanta népszerű üdülőszigetének partjainál vadőrök 10-15 példányt számoltak össze a ritka és az IUCN vörös listáján is szereplő tengeri emlősből – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek