Az olaszok elbizonytalanodtak a határnyitásban

Az olaszországi regionális ügyekért felelős miniszter, Francesco Boccia figyelmeztette az olaszokat, hogy a kormány nem engedélyezi az olasz régiók közötti utazást, ha tovább folytatódnak az utcai összejövetelek, mivel a szerdán a fertőzések száma 584-ra nőtt. Hétfőn ez a szám 300, kedden pedig 397 volt - adja hírül a schengenvisainfo.com.

A Garda-tónál található TorboleForrás: NurPhoto via AFP/Sabine Jacob/

Olaszország június 3-tól tervezte megnyitni belső és külső határait, de mint a miniszter mondta, a kormány a hét végén a fertőzések számának alapján újraértékeli a helyzetet. Mint hozzátette, érthető, hogy az emberek két hónap után ki akarnak mozdulni, de nem szabad elfelejteni, hogy a járvány még mindig tart, és „azok, akik fejest ugranak az éjszakai életbe, olaszok millióinak áldozatát árulják el".

Mindezt a miniszter azok után mondta, hogy sok ember tömörült az utcákon a járvány elleni intézkedések enyhítése után. A kormány így aztán nem kapkodja el a végleges döntést, hogy véget vessen a bevezetett korlátozásoknak.

Az összejövetelek kapcsán Giuseppe Conte miniszterelnök is nyiltakozott, úgy véli, a sokan figyelmen kívül hagyják az olyan alapvető megelőző intézkedéseket, mint például egy arcmaszk viselése és  távolságtartás, ezzel pedig azt mozdítják elő, hogy a kormány újból korlátozásokat vezessen be. Néhány regionális kormányzó és polgármester arra figyelmeztette a lakosságot, hogy visszavonja az enyhítéseket, és újra bezárja a bárokat, ha az emberek továbbra is figyelmen kívül hagyják a rendeleteket.

Eközben a GIMBE kutatócsoport tanulmányban figyelmeztet arra, hogy Lombardia, Liguria és Piemonte észak-olaszországi régiói még nem állnak készen a nyitásra, és kockázatos lenne június 3-tól itt is engedélyezni az utazást. A kutatók azt javasoják, hogy ha máshol nem is, legalább ebben a három tartományban ne nyissák még meg a határokat, maximum köztük tegyék lehetővé a közlekedést - írja a thelocal.it.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek