Egy olaszországi, olvadó gleccserre épült étterem lassan átkerül Svájcba

Az Olaszország és Svájc közötti határvonalat képező gleccser egyre gyorsabban veszít a tömegéből és ezzel visszahúzódik Svájc felé. Bár a két ország 2009-ben megállapodott abban, hogy engedélyezik a határ mozgását a gleccser olvadását figyelembe véve, de az olasz oldalon nyitott étterem tulajdonosa nemrég kijelentette, hogy addig olasz marad az étterem, amíg ténylegesen meg nem mozdul.

Il Rifugio Guide del Cervino bár, étterem és menedékházForrás: Il Rifugio Guide del Cervino / Facebook.com

A Rifugio Guide del Cervino bár és étterem a Plateau Rosa tetején, az olasz Alpok egyik gleccservonulatán áll. Pontosabban csak állt, egészen addig, míg az éghajlatváltozás következtében el nem indult Svájc felé. És a gleccser egyre jobban olvad.

Amikor a Rifugio 1984-ben megépült, még határozottan az olasz oldalon várta az átfázott vendégeket. A nagy 2003-as hőhullám óta viszont, a gleccservonulat amire épült, hozzávetőlegesen 10 százalékot vesztett a tömegéből, és Svájc irányába húzza az épületet – olvasható a World Economic Forum oldalán.

Ha a határátlépés tényleg megtörténik, akkor a tulajdonosnak elég sok változtatást kell majd eszközölnie az épületen. Részben alakítania kell majd a konyháján, illetve az olasz szabvány szerinti konnektorokat ki kell majd cseréltetnie, mert azokban nem használhatók a svájci csatlakozók. De ahogy jelezte, a legszomorúbb inkább csak a tudat, hogy olasz étterme szépen lassan Svájcba vándorol.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek