A koronavírus-járvány halálos csapást mérhet a bikaviadalokra

Madridban ilyenkor az éves San Isidro-fesztivál keretén belül a matadorok arra készülnek, hogy megküzdjenek a féltonnás bikákkal a Las Ventas arénában. De jelenleg Spanyolország egész területén  üresen konganak az arénák, a matadorokat és a rajongókat egyaránt távol tartva.

Régen egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyian követték a viadalokatForrás: LEEROY Agency/Pixabay

A nagyobb fesztiválokat is eltörölték, így a bikák a ranchokból egyenesen a vágóhídra kerülnek. A leállás végzetes csapást mérhet erre az ellentmondásos látványosságra, amely a spanyol kultúra hagyományos része – írja a Reuters.

Ha nem lenne koronavírus-járvány, a nagy fesztiválok még mindig tömegeket vonzanának, de a bikaviadal iránti érdeklődés jelentősen megcsappant. Az önkormányzatok csökkentették ezek finanszírozását, a baloldali politikusok ellenzik, és egy hangos bikaviadal-ellenes mozgalom is ezek beszüntetése mellett kampányol.

Néhány város és régió, nevezetesen Katalónia, már tiltja a bikaviadalokat.

Noha Spanyolország megkezdte a koronavírus lezárások feloldását, nem egyértelmű, hogy a bikaviadalokra szezon végén, azaz október előtt sor kerül-e. A tenyésztők a komoly anyagi veszteségeik miatt panaszkodnak, ahogy erről már korábban  hírt adtunk. A legrosszabb eset számunkra az lenne, ha egész évben nem lesz bikaviadalunk. Ez drámai lennemondta egy bikatenyésztőSzerinte ez az iparág több ezer munkahelyet támogat, a matadorok és csapataiktól kedzve a tenyésztők munkájáig. A bikaviadal-ellenes aktivisták viszont örülnek. 

Ez a kevés jó hír egyike, amelyet ez a járvány hozott. Nem csak az összes bika miatt, amelyet nem kínoznak halálra – bár tudjuk, hogy egyébként meghalnak, mivel a vágóhídra küldik őket – de legalább senki sem fog nyerészkedni a kínzásokból – mondta Aida Gascón, az AnimaNaturalistól.

Magányos bika a sorsára vár- illusztrációForrás: memyselfaneye/Pixabay

Az aktivisták rendszeres tüntetéseket rendeztek az arénákon kívül. Néha még vérnek látszó vörös festékkel is bekenték magukat, és meztelenül feküdtek a földre. Nekik ez egy kegyetlen és véres látvány, amelynek nincs helye a modern Spanyolországban. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek