Idén csak virtuálisan nézheti meg a nyári napfordulót a Stonehenge-nél

Csak online lehet idén követni a nyári napfordulót a Stonehenge-nél, elmarad a tradicionális ünnepség a koronavírus-járvány miatt.

A minden évben tömegeket vonzó eseményt a résztvevők, az önkéntesek és munkatársak biztonsága miatt törlik. A napfelkeltét a történelmi műemlékek kezelésével foglalkozó szervezet közösségi oldalán lehet élőben figyelemmel követni.

A Stonehenge elképesztő látványt nyújtForrás: Shutterstock / Készítette: Justin Black

Az illetékesek az online közvetítéssel szeretnék biztosítani az érdeklődők számára, hogy részesei lehessenek a jelenségnek. Jövőre mindenkit várnak személyesen is a helyszínre, de az idén kifejezetten kérik az embereket, hogy ne utazzanak a Stonehenge-hez.

Normális esetben több mint egymillióan látogatnak el évente az újkőkorszaki kőkolosszusokhoz. A nyári napfordulón – június 21-én vagy az akörüli napokon, – a hagyományok szerint mintegy tízezren gyűlnek össze a Wiltshire megyében lévő kultikus emlékműnél – írja az MTI.

A nyári napéjegyenlőség idején a Nap a Sarokkő, a kör bejáratát jelentő kő mögül kel fel, a napsugarakat pedig éppen a kőegyüttes középpontja felé irányítja.  

A tudomány jelenlegi állása szerint még mindig nem tudni pontosan, mi volt a mintegy 25 tonnát nyomó több ezer éves kövek eredeti feladata. Egyes elméletek szerint csillagvizsgáló vagy szent zarándokhely lehetett.

Az UNESCO világörökségek listáján is szereplő kőegyüttes körüli terület március óta le van zárva a látogatók elől.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek