Pattanjunk be egy virtuális taxiba, és járjuk körbe a világvárosokat

A Drive & Listen egy olyan új alkalmazás, amely virtuális vezetési élményeket kínál 38 városba (és ez a szám még növekszik) egy személyautó, vagy éppen egy taxi első üléséből. De ez még nem minden. A virtuális, autós városnézést az teszi igazán élményszerűvé, hogy egy gombnyomással be, vagy kikapcsolhatjuk az utca és a közlekedés zaját, illetve az adott városhoz több FM rádiócsatorna közül is kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt. A városok között pedig megtaláljuk többek között Párizst, Havannát, Rómát, Miamit, Barcelonát, Rio de Janeirot, New York-ot, Lisszabont és Tokiót is.

New York utcáinForrás: ©Drive & Listen

Az alkalmazást Erkam Seker fejlesztette, egy isztambuli származású egyetemi hallgató, aki jelenleg a mesterképzést végzi Münchenben. Az applikációt elsőként a felhő alapú Heroku platformon tette közzé azzal a céllal, hogy egy kis színt vigyen a bezártságtól szenvedő utazni vágyó emberek életébe, vagy egyszerűen visszarepítse őket a szülővárosuk utcáira, és elűzze egy kicsit a honvágyat.

Erkam elmondása szerint az egész app kiötlése abból indult ki, hogy hiányzott neki az isztambuli utcák lüktetése, a hangok kavalkádja. És bár sok videót megnézett, az autós városnézés hangulatát, amikor "céltalanul" furikázunk a városban és hallgatjuk a rádiót a háttérben, egyik sem tudta igazán visszaadni. Ekkor jött rá, hogy talán más embereknek is ugyanannyira hiányzik az úton levés élménye, mint neki, úgyhogy nekiállt valóra váltani az ötletét - olvasható a Lonely Planet cikkében.

Valahol egy isztambuli alagútbanForrás: ©Drive & Listen

Ha megnyitjuk az appot, ami számítógépen ugyanolyan szuperül mutat, mint mondjuk tableten, akkor először Isztambul utcán lyukadunk ki. Hangok és zene még sehol, azt nekünk kell eldönteni, hogy csendben furikázunk-e tovább, vagy bekapcsoljuk az utca hangjait és rádióállomást is választunk hozzá. A zajokat nem lehet lehalkítani vagy felhangosítani, de ahogy a rádiót hangosítjuk, úgy tompulnak el az utca hangjai. Az autó sebességét beállíthatjuk valós idejűre, illetve kétszer, háromszor gyorsabbra. A legfelső boxban pedig kiválaszthatjuk a kívánt várost. Mi Tokiót már körbe is furikáztuk, miközben az FM Fujigokót hallgattuk.

Orrunk előtt a Tokió torony, Minato városrészbenForrás: ©Drive & Listen

Érdekessége az applikációnak még az, hogy nem ugyanazt az útvonalat kapjuk egy adott városnál, amit mondjuk 10-15 perccel korábban megnyitottunk. Ha tehát várost váltunk, majd újra visszalépünk, akkor nem kezdődik előröl ugyanaz az útvonal. A képminőség rendkívül jó, a felvételek pedig önként jelentkező helyi lakosoktól valók, akik vagy korábban, vagy most a járvány idején készítették a videókat. Mivel Erkam naponta tölt fel új városokat, érdemes pár naponta visszatérni az oldalra, hátha felkerült a kedvenc városunk. Eme cikk írója éppen Szöul utcáira vár.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek