Világszerte jobb lett a levegő minősége a városokban

Emberek milliói szerte a világon leállították autóikat és otthon tartózkodnak a járványügyi intézkedések miatt, aminek látható hatása van a környezetre: az általában szmogos égbolt a városokban a légszennyezés drasztikus csökkenésével sok helyen szabad szemmel észrevehetően is kitisztult. Mivel az Egyesült Királyságban március 23-án hatályba lépett a kijárási tilalom, az ottani levegőminőség exponenciálisan javult, a nitrogén-dioxid (NO2) szintje egyes helyeken 60 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ahogy már beszámoltunk korábbi hírünkben, Londonban az ötvenes években volt utoljára ennyire tiszta a levegő, de ugyan ez a helyzet Glasgowban is. 

A glassgowi katedrális büszkén magasodik a tiszta levegőjű város felettForrás: Kamyq/Pixabay

"A levegő határozottan sokkal egészségesebb" – mondta a York-i Egyetemen James Lee, aki az adatokat elemezte. "Az apró részecskék és az NO2 az a két légszennyező anyag, amelyek a legerősebb egészségügyi hatást gyakorolják az emberekre."

A jelentések szerint ez a változás Olaszország, Dél-Korea és Kína városait is érintik. A The Guardian szerint az apró részecskeszennyezés a legnagyobb mértékben Londonban, Birminghamben, Bristolban és Cardiffban, majd Manchesterben, Yorkban és Belfastban csökkent.

A tudósok úgy vélik, hogy ezek a szintek tovább csökkennek majd, amikor a szél megváltozik, mivel a jelenlegi keleti szelek további szennyezést hoznak a kontinentális Európából Nagy-Britanniába. Kaliforniában, Los Angelesben 1980 óta nem mértek ilyen tiszta levegőt, míg az észak-indiai Himalája közelében lakók szerint 30 év alatt először láthatók a 200 km-re fekvő hegyvonulatok.

Los Angeles pálmafás utcáin is tisztább levegőt lehet szívni, mint korábbanForrás: Infratec/Wikipedia

 A legfrissebb kutatások szerint a légszennyezettség az egyik olyan tényező, amelyről feltételezik, hogy növelik a koronavírusos halálesetek számát. A Harvard Egyetem kutatói által közzétett tanulmány szerint, ha a normál időkben is inkább otthonról dolgoznánk, akkor befolyásolni tudnánk a légszennyezettség mértéként mert a kisebb forgalom gyorsan tiszta levegőhöz vezethet – írja a Lonely Planet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek