Ausztrál tudósok megkezdik a koronavírus elleni oltóanyagok tesztelését

Ausztrál tudósok megkezdték két potenciális koronavírusvakcina tesztelését. Az Oxfordi Egyetem és az amerikai Inovio Pharmaceutical cég vakcináit állatkísérletekre bocsátották. Az ausztrálok most felmérik, hogy a vakcinák működhetnek-e, és hogy biztonságosak-e az emberek számára. A kutatók szerint a globális együttműködés sebessége és szintje, amely ehhez a szakaszhoz vezetett, példátlan volt.

Ausztráliában először az állatokon tesztelik az oltóanyagotForrás: Willfried Wende/Pixabay

Általában körülbelül egy-két évig is eltart, amíg eljutunk erre a pontra, most ezt néhány hónapos időszakra lerövidítettük" 

– mondta Dr. Rob Grenfell az Ausztrál Nemzetközösség Tudományos és Ipari Kutatási Szervezetétől.

Azt már tudják, hogy a Sars-CoV-2 vírus okozza a koronavírus betegséget, és legalább 20 oltást fejlesztenek a világ minden táján. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy önkénteseken már tesztelték az első oltásokat az Egyesült Államokban a múlt hónapban, de az állatokon végzett kísérletek egy szakaszát kihagyták. Az ausztrál szakemberek az első oltóanyagok felhasználásával történő átfogó kísérleteket állatokon szeretnék végezni.

Az elmúlt napokban vakcinát juttattak vadászgörényekbe, mert kimutatták, hogy ezekre az állatokra ugyanúgy hat a koronavírus, mint az emberekre.

Az állatokon végzett kísérletek első eredményei már júniusban kiderülnek. Siker esetén az oltásokat a klinikai vizsgálatok szintjére helyezik, amelyeket más laboratóriumokban is elvégezhetnek. Ezen a ponton fel lehet gyorsítani a gyógyszer általános piacra jutásának versenyét, ám a szakértők kijelentették, hogy ez még mindig minimum 18 hónapig tarthat – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek