Szunnyadó vulkán ébredt fel váratlanul a Fülöp-szigeteken

Vörösen izzó láva tört fel a Taal vulkánból hétfőn, miután a szunnyadó tűzhányó vasárnap váratlanul felébredt, gőzt, hamut és füstöt lövellt a magasba - adja hírül az MTI.

A Taal-vulkán felülnézetbőlForrás: Origo

Áldozatokról egyelőre nincs hír, de a hamufelhő miatt a mintegy 100 kilométerre északra fekvő Manila egyik repülőterét is le kellett zárni. Vulkáni hamu borítja a pályákat és a veszteglő repülőgépeket. A hatóság már eddig több tízezer lakost vitetett biztonságba, a következő napokban pedig további 300 ezernek fogja evakuálni otthonát. 

A Taal tűzhányó vasárnap hirtelen 10-15 kilométer magasra kezdett gőzt, hamut és köveket lövellni. A hatóságok pedig haladéktalanul 3 szinttel magasabbra emelték a készültséget a vulkán közelében, ami azt jelenti, hogy azonnali és veszélyes kitörésre számítanak.

A január 12-i kitörésForrás: Butch Bustria/wikipedia.org

Egy helyi szakértő szerint a gőz- és hamukilövellés alábbhagyott, de a vulkánból elkezdett ömleni a láva, és ez alapján egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a tűzhányó meddig marad aktív, vagy hogy még ennél is nagyobb veszélyt jelent-e.

A Taal viszonylag kisméretű tűzhányó, 60 kilométerre Manilától. Festői látványa - máskor - sok turistát vonz.  

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek