Tíz kilométeres hamuoszlop sötétítette el az eget a kamcsatkai vulkán fölött

  A Kamcsatka-félszigeten található Sivelucs vulkán hatalmas hamuoszlopot lőtt az égbe. Az egyik egyik helyi vulkanológiai intézet szakemberei szerint ezzel még nincs vége: a vulkán aktivitása akár 15 kilométer magas hamuoszlopot is eredményezhet.

  A Sivelucs 45 kilométerre van a legközelebbi lakott településtől, a mintegy ötezres lakosságú Kljucsitól - az orosz polgári védelem szerint a lakosság nincs veszélyben. A hamu több száz kilométerre szóródott az Egyesült Államokat Oroszországtól elválasztó Bering-szoros felett, a vulkán aktivitása a légi közlekedésben is fennakadásokat okozhat.

  A Sivelucs, mely a Kamcsatka-félsziget legnagyobb vulkánja, egy hosszabb pihenő után, 2006 decembere óta folyamatosan aktív. A félszigeten összesen 160 van, ebből 29 aktív, írja a hvg.hu.

  Az ajánlóban lévő képen a kamcsatka-félsziget egy másik vulkánja, a Zhupanovsky látható kitörés közben. A kép forrása: Natalia_Kollegova/Pixabay.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!