A hollandok a végsőkig elmennének nemzeti madaruk megmentéséért

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét. A Vermeer és Rembrandt festményein is megörökített nagy godát 2015-ben egy internetes szavazáson választották Hollandia nemzeti madarává. Keddig 26 ezren írták alá a petíciót, amelyet a Vogelbescherming Nederland holland természetvédő szervezet indított a cél érdekében.

A nagy goda a legismertebb hollnad festőket is megihlettékForrás: Berend Jan Stijf/Wikipedia

A portugál főváros második nemzetközi repülőterét a Tejo folyó torkolában, a déli parton tervezik felépíteni, egy természetvédelmi területen, amely a veszélyeztetett költözőmadár fontos pihenő- és táplálkozóhelye éves vándorútjai során.

A Vogelbescherming Nederland szerint a Tejo folyó torkolata létfontosságú táplálkozóhely a nagy godáknak. A madarak felcsípegetik a maradék gabonát a rizsföldeken, mielőtt Afrika felől továbbindulnának Hollandiába. De ha a portugál kormány megvalósítja a tervét, ennek vége lesz – közölte a holland zöldszervezet. A  nagy godák 85 százaléka Hollandiában fészkel, és míg az 1960-as években több mint 125 ezer pár rakott fészket Hollandiában, a 2010-es évek közepére már csak 40 ezren maradtak.

Az új lisszaboni repülőtér terveit élesen bírálják portugál és külföldi természetvédők is.

A portugál környezetvédelmi hatóság januárban adta meg az engedélyt a repülőtér építéséhez azzal a feltétellel, hogy az üzemeltető költ a környezeti károk mérséklésére, így a térségben fészkelő költözőmadarakat zavaró zaj csökkentésére is.

Montijo vidéke; inkább a badaraknak kedvez, mint a gépeknekForrás: Pixabay.com / HENRIQUE MENDES

A kormány tervei szerint az új repülőtér 2022-re készül el Montijóban, egy katonai légitámaszpont helyén, amelynek feladata átvenni az utasforgalom egy részét a jelenlegi egyetlen, túlterhelt légikikötőtől. A meglévő lisszaboni nemzetközi repülőtér forgalma 2019-ben új rekordot állított fel 31 millió utassal, ami kétmillióval több az előző évinél – írja z MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek