Karnevál idején narancsok ezrei repkednek az olasz kisváros utcáin

Az olaszországi ivreai karnevál egyike azoknak a folklór eseményeknek, amelyeket érdemes legalább egyszer látni és megtapasztalni az életben. Ezen a karneválon láthatják a világon egyedülálló, látványos narancs csatát is. A fesztivál  gyökerei a történelmi időkbe nyúlnak vissza, a hagyományokban gazdag szertartással pedig az emberek lázadását fejezik ki a zsarnok ellen. Idén február 23. és 25. között, azaz vasárnaptól péntekig tart a karneváli forgatag – írja cikkében a Si Viaggia. 

Forrás: Lulahop/Shutterstock

A Torinó közeli, 24 ezer lakosú Ivreában egyúttal egy történelmi felvonulást is láthatnak. Tavaly több mint 150 történelmi karakter bőrébe bújt felvonulót, és 12.000 narancsdobót regisztráltak. A karneválon kilenc csapat mérkőzik meg egymással.

Forrás: Fabrizio Canale/Shutterstock

Ivrea karneválja és a narancsháború körülbelül 100 000 nézőt vonz minden évben. A tavalyi csata során 11 000 punnyadt narancsot dobáltak szét a versenyzők több mint 50 szekérről, hogy végül hatszáz mázsa narancs végezze az utcák kövein.

Sokak szerint ez pazarlás, holott a gyümölcs a dél-olaszországi Calabriából és Szicíliából érkezik és olyan selejt narancsról van szó, amelyet egyébként nem tudnak értékesíteni. 

Forrás: rita bredeson/Shutterstock

A narancs-csatával 12. századi zsarnok Ranieri gróf elleni lázadásra emlékeznek. A kegyetlen hűbérúr menyasszonyokkal töltötte kedvét, mígnem egyszer Violetta, egy molnár temperamentumos lánya egyszerűen lefejezte. A hagyomány szerint Violetta bátor tette zsarnokság elleni forradalmat lobbantott lángra, mely mai szimbolikus karneváli narancsháború történelmi eredője. A csata előtti napon, február 22-én mutatják be a molnár lányát, a város hősnőjét, aki a többi, korhű középkori ruhába öltözött szereplővel és a napóleoni hadsereggel együtt vonul fel a tűzijátékkal kísért fáklyás felvonuláson.

Forrás: rita bredeson/Shutterstock

Másnap a város főterén és utcáin ötvennégy szekér vonul fel, ezekről a várost elnyomó zsarnok katonái (sisakkal a fejükön) naranccsal veszik célba a gyalogosan harcoló népet, amely szintén naranccsal válaszol. A csata a tiszteleten és barátságon alapszik, és nem ritka látvány, hogy az ellenfelek kezet ráznak a tisztelet jeleként, elismerve másik ügyességét és bátorságát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek