Az olasz–magyar kapcsolatokra fókuszál az ismét jelentkező beszélgetéssorozat

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2020-ban is folytatja immár ötödik éve megrendezett pódiumbeszélgetés-sorozatát, a Keddi kaleidoszkópot. Az esteket a videófelvételnek köszönhetően utólag is megtekinthetik az érdeklődők az MMA honlapján. A tavaszi félév négy pódiumbeszélgetésének közös témája a mai olasz–magyar kulturális kapcsolatok, címe: Szálakat szőni nemzetek között - olvasható az intézmény honlapján.

RómaForrás: Nimrod Oren/pixabay.com

Február 11-én dr. Puskás Istvánnal, Debrecen kulturális alpolgármesterével, irodalomtörténésszel, műfordítóval, Andreides Gábor történész beszélget. Dr. Puskás István a tavalyi év végéig a Római Magyar Akadémia igazgatója volt, és műfordítói szemináriumtól street art kiállításig sok új szemléletű rendezvény kötődik a nevéhez Rómában.

Március 24-én Németh Pál pécsi szobrásszal beszélget Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja. Németh Pál, a Pécsi Egyetem docense, a pécsi Fondéria Művészeti Egyesület elnöke az olasz–magyar képzőművészeti kapcsolatok „szürke eminenciása", aki szerényen, de eredményesen szervezi a Római Magyar Akadémia kiállításait, immár tizedik éve, a legtágabb szemlélettel. Amerigo Tot emlékére készített köztéri szobra Rómában áll.

Május 5-én Gian Luca Borghesével, a Budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatójával lesz beszélgetés. A történész képzettségű igazgató új lendülettel vezeti a több mint nyolcvan éve alapított intézményt, a rendkívül gazdag olasz–magyar kulturális kapcsolatok egyik főszereplőjét.

Június 2-án Csorba László történésszel, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatójával, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatójával Farkas Adrienne televíziós újságíró beszélget. Csorba László 1998 és 2007 között vezette a Római Magyar Akadémiát, ahol a tudományos kapcsolatok fejlesztésével párhuzamosan napjaink magyar művészetének törekvéseit mutatta be elsősorban. 

Az estekre a belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött, bővebb információk az intézmény honlapján találhatók.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek