Lebontják a híres Zsolnay-szökőkutat

Felpörögtek az események a szomszédos szecessziós város, Szabadka központjában. Tegnap írtunk róla, hogy hamarosan szebb színben pompázhat néhány régi szecessziós épület, most pedig egy modern szökőkút megépítését is elkezdték.

A szökőkútban különböző vízi játékok is lesznek - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Ratchat

A város főterén sokáig egy régi, tönkrement Zsolnay-kerámiás szökőkút rontotta az összképet, mely még 1985-ben épült, és 2011 óta lezárva állt.

A Zsolnay kerámia nem tudott ellenállni a hideg teleknek, a nem megfelelő karbantartásnak és a vandalizmusnak, így a zománc megkopott, az elemek összetöredeztek, a csövek és a pumpák tönkrementek. A napokban megkezdték a régi elemek eltávolítását,

 A valamikori szökőkút helyét egy újabb, modernebb szökőkút veszi majd át, amely a tervek szerint 3300 négyzetméteres területet foglal majd el.

Az új szerkezet közepén egy 61 fúvókából álló vízi játékot hoznak létre, amely alkalmanként különböző formákat ölt. A peremen 16 vízsugárfúvókát helyeznek el, amelyek tovább fokozzák látványt.

A körülötte levő tér is új burkolatot kap: zöld területekkel, padokkal és díszvilágítással bővítik, továbbá három sekély medence is kialakításra kerül körülbelül 115 négyzetméternyi területen. A medencék közepén dekoratív szigetecskéket alakítanak ki - írja a vajdasági Pannon RTV.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek