Szomália vészhelyzetet hirdetett a sáskák miatt

Országos vészhelyzetet hirdettek Szomáliában, mivel sáskák óriási rajai terjednek egész Kelet-Afrikában. Az ország mezőgazdasági minisztériuma szerint a rovarok, amelyek nagy mennyiségű növényzetet fogyasztanak, "komoly veszélyt jelentenek Szomália törékeny élelmezésbiztonsági helyzetére".

A sáskák tömeges pusztítása óriási problémát okoz a gabonában amúgy is szegény területeken – illusztrációForrás: Jen Watson/Shutterstock

A hatóságok attól félnek, hogy a helyzetet nem tudják ellenőrzésük alatt tartani áprilisig, amíg megkezdődik az aratás. Az ENSZ szerint a sáskaraj pusztítása az utóbbi 25 év alatt Szomáliában és Etiópiában a legnagyobb. Szomália azonban a régió első országa, amely vészhelyzetet hirdetett a rajzás miatt, ugyanakkor az országban repülőgépekről nem permetezhetnek rovarirtó szereket. 

Januárban az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemzetközi segítséget hívott az Északkelet-Afrikát megszálló raj elleni küzdelemben, felhívva a figyelmet arra, hogy a sáskák száma a térségben júniusra 500-szorosára növekszik. A rajok Jemenből a Vörös-tengeren át terjedtek Kelet-Afrikába, miután a 2019 végén dúló heves esőzések ideális feltételeket teremtettek a rovarok elszaporodására. A sáskák akár 150 kilométert is megtehetnek egyetlen nap alatt, miközben minden kifejlett rovar saját súlyának megfelelő mennyiségű növényt fogyaszt el. A helyiek heroikus küzdelmét a sáskarajok ellen az alább rövidfilm is személteti. 

Decemberben egy sáskaraj veszélybe sodort egy utasszállító repülőgépet Etiópiában, amikor a rovarok becsapódtak a hajtóműbe és ellepték a gép szélvédőjét. Szerencsére a repülőgép biztonságban le tudott szállni a fővárosban, Addisz-Abebában – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek