Pusztító rovarinvázió tört ki az afrikai országban

Az ENSZ figyelmeztetést adott ki Etiópiára, Kenyára, Eritreára és Szudánra az intenzív sáskajárás miatt.

Etiópia izgalmas úti cél lehet a kalandvágyó turistáknak, az ország azonban olykor veszélyes rovarinvázióval küzd, mely nemcsak az ország élelemellátását akadályozza, de a hétköznapok egyéb területein is nehézséget okozhat a kártevők jelenléte.

A hatalmas sáskajárás elpusztította egyes gazdálkodók majdnem teljes termését az ország északi régióiban. Az etióp kormány azonnali fellépésre szólította fel a /szomszédos országokat a közös probléma megoldására, de az eddigi erőfeszítések nem voltak eredményesek – számolt be a hírről a BBC.

Sáskainvázió idején szinte nincs olyan hely, ahol ne lennének ott a mindent felfaló rovarokForrás: CSIRO, CC BY 3.0/Wikipedia

Gyorsan kell cselekednünk és sürgősen mozgósítanunk a szükséges erőforrásokat az ellenőrzés és a megelőző intézkedések fokozása érdekében –

mondta Fatouma Seid, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) etiópiai képviselője.

A sivatagi sáskák képesek felfalni a lakoság élelmiszerforrásának teljes készletétForrás: Gregory Kirk Johnson/Pixabay

A sivatagi sáskák a FAO becslése szerint napi 1,8 millió tonna növényt fogyasztottak már el az ország 350 négyzetkilométeres részét letarolva. Ha a sáskák, melyek valószínűleg jemenből érkeztek, tovább tudnak terjeszkedni Etiópiában, eljutnak Kenya északkeleti részébe, Eritreába és Szudán déli partjára is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek