Évente egymilliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe az aszályos afrikai térségben

  Afrika szárazság és a földhasználat megváltozása sújtotta térsége annyi szén-dioxidot bocsát ki évente, mint kétszázezer gépkocsi.

  Az Edinburghi Egyetem Geotudományok Iskolájának vezetésével egy évtizeden át folytatott kutatás műholdas adatainak elemzéséből kiderült, hogy évente 1-1,5 milliárd tonna szén kerül a levegőbe Afrika trópusi területének északi térségében.

  A kép illusztrációForrás: naturfreund_pics/Pixabay

  Az adatok azt sugallják, hogy a hosszan tartó és többször ismétlődő szárazság és a földhasználat megváltozása miatt rossz minőségűvé vált föld kibocsátja az általa tárolt szén-dioxidot Etiópia nyugati részén és Afrika trópusi részének nyugati vidékén

  A felfedezés segít megérteni az üvegházhatású-gázforrásokat, és segíti a 2015-ös párizsi klímaegyezményben tett vállalások teljesítését, amelyek célja a globális felmelegedés növekedésének 2 Celsius-fok alatt tartása.

  A szén-dioxid-kibocsátást nem fedezték volna fel csupán földi megfigyeléssel - írták a kutatók, akik az amerikai űrkutatási hivatal két műholdjának, a GOSAT és az OCO-2 által gyűjtött adatokat elemezték. A műholdak adatait összevetették három olyan légköri modellel, amelyek a vegetációban végbement változásokat mutatták meg, továbbá más mérésekkel a talajvízről, a térségi tüzekről és a fotoszintézis szintjéről, írja az MTI.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!