Közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek Sydneyben

Nyomasztó látványt nyújtanak Sydneyben a turisták kedvenc helyei. A Harbour Bridge és az Operaház, illetve az egész város szürkén fest a Queensland államban tomboló bozóttüzek füstje miatt, ami ellepte a várost és környékét. A levegőszennyezettség Sydney egyes területein már december elején elérte a veszélyes szintet – olvasható a World Economic Forum cikkében. 

A füst ellepi a várostForrás: stanbalik/Pixabay

Új-Dél-Wales légszennyezettsége a legrosszabb. Sydneyt és Új-Dél-Wales állam egyes részeit hetek óta sűrű füst lepi el. A múlt héten a légszennyezettség a 11-szerese volt az egészségügyi határértéknek – írja az MTI is. 

A hatóságok arra kérték a helyi lakókat, hogy tartózkodjanak a testmozgástól, ne hagyják el otthonaikat, és ne nyissák ki sem az ajtókat, sem az ablakokat.

Új-Dél-Walesben jelenleg is több mint 108 tűzgóc van, miközben a meteorológiai szolgálat szerint a hóhullám egy hétig is eltarthat a szövetségi tagállam nagy részén.

Éppen ezért közegészségügyi vészhelyzet kihirdetését kéri Sydneyben és térségében az ausztrál kormánytól huszonöt, orvosokat és más egészségügyi dolgozókat tömörítő szervezet a súlyos légszennyezettség miatt.

Eddig a tüzek már több emberi áldozatot is követeltek, és egész közösségeket kellett evakuálni. A tűz több száz házat, közel 3 millió hektár erdőt, mezőgazdasági földet, valamint veszélyeztetett koala-populációkat is elpusztított.

Embereket és állatokat egyaránt mentenek a tűzgócok környékérőlForrás: sarah 00/Pixabay

A dél-ausztráliai bozóttűz-időszak jellemzően januárban és februárban tetőzik, de idén intenzívebben indult, mint általában, és ezek a szélsőséges körülmények várhatóan hónapokig elhúzódhatnak. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek