Ausztrália természeti környezete hatja át Sydney új repterét

Bemutatták az első látványterveket Sydney új repülőteréről, amelyet előreláthatóan 2026-ban nyitnak meg. A múlt héten hirdették ki az ausztrál város új repülőterének kivitelezésére kiírt pályázat nyertesét. A legjobb terveket a londoni Zaha Hadid Architects és a Cox Architecture ausztrál cég közösen készítette el - írja az Airportal.

2014-ben még így nézett ki az új reptér helye, ma már folynak a munkálatokForrás: Advanstra/wikipedia.org

Az új repülőtér a Western Sydney (Nancy-Bird Walton) nemzetközi repülőtér nevet kapja majd, a pályázatra olyan terveket vártak, amelyek kivitelezésére a Nyugat-Sydney-ben élők büszkék lennének.

A látványtervek alapján a repülőtér arculatát a légies könnyedség és a természet adja majd. Hatalmas, nyitott terek várják az utasokat, a falakon függőkertek, a mennyezeten át beszűrődő fény mind Ausztrália természeti környezetét hivatott bemutatni.

A természetes fények, a szellőzés és a víz újrahasznosításának köszönhetően az üzemeltetés az energiatakarékosságra fókuszál majd, miközben maga az épület igyekszik belesimulni a környezetbe, tiszteletben tartva az őslakosok kultúráját, de megfelelve a nagyvárosi emberek igényeinek is.

A repülőtér nevét Nancy Bird Walton híres ausztrál pilótanő után kapta.

Sydney nyugati városrészében, a Parkland City régióban építik majd fel, és a város legnagyobb nemzetközi repülőtere lehet. Az építkezések négy szakaszból állnak majd, az elsőt 2026-ra tervezik befejezni, ezzel évi 10 milliós utasforgalom lebonyolítására lesz képes a reptér. A végső kapacitását 2060-ra érheti el évi 86 millió utassal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek