Meseszép kristálybarlangot nyitnak meg a túrázók előtt Spanyolországban

Európa legnagyobb, ásványi kristályoktól duzzadó, mesebeli hangulatot ígérő barlangját nyitják meg hamarosan a látogatók előtt Spanyolországban. Az Almería tartományhoz tartozó Pulpí községben található különleges természeti képződményt ma a világ második legnagyobb és legtisztább kristályos geódájaként emlegetik, amely mintegy 5-6 millió év alatt alakulhatott ki – írja cikkében az Euronews, miközben hozzáteszi, ennél csak a mexikói Naica bányában található geóda nagyobb, de az több mint 200 méteres mélységben lapul a Föld alatt, így annak esélytelen a látogatók előtti megnyitása.

Forrás: unique-almeria.com

A kristálybarlangot még egy, a hatvanas években bezárt ezüstbányánál fedezték fel 50 méter mélyen 1999-ben – a szakemberek azóta dolgoztak folyamatosan azon, hogyan tudnák a lehető legbiztonságosabban látogathatóvá tenni, miközben összesen 600 tonna követ és földet hordtak ki a barlangból. A nyolc méter hosszú és átlagosan két méter magas üreget káprázatosan áttetsző kristályok borítják, és köztük van olyan kristályhasáb is, amelyik közel kétméteres.

A különleges barlang megnyitásától a turizmus fellendülését remélik Pulpí településén, miközben persze, a helyiek számára is új munkalehetőségeket jelent. Európa legnagyobb kristálybarlangjának hivatalos megnyitóját októberben tartják, de a projekten dolgozó csapat azt reméli, hogy az átadó ünnepség előtt, akár már júliusban is bevihetik az első vezetett csoportot a különleges óriásgeóda-lelőhelyre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek