Szilveszter éjjelén szólal meg az új külsőt kapott Big Ben

A 96 méter magas Erzsébet-tornyot, Nagy-Britannia egyik legtöbbet fotózott épületét az elmúlt két évben állványzat borította, mivel a négy óra számlapjának vasművét átfestették, és az órákat körbevevő bonyolult kőfaragványokat megtisztították, javították. 

Itt még a megszokott, fekete színnel láthatóForrás: Arpingstone/Wikipedia

A 2017-ben megkezdett helyreállítási munkák óta a Big Ben gyakorlatilag elnémult, csak a fontos eseményeken, utoljára például november 11.-én, az Emlékezés napján szólalt meg. Márciusban az állványzat egyes részeit eltávolították, amely feltárta új külsejét: az eddig feketére festett számok kék színben tündököltek. Ezt a színt eredetileg még 1859-ben kapta, de a szmog és az időjárási viszonyok miatt befeketedtet, majd emiatt az 1980-as években direkt feketére festették. Most viszont újra eredeti színében pompázik.

Az Erzsébet-torony London egyik legtöbbet fotózott épületeForrás: Paasikivi/Wikimedia Commons

A Erzsébet-torony teljes helyreállítása becslések szerint 61 millió fontot emészt fel, és 2021-ben fejeződik be. Az órát vasárnap, hétfőn és ma is tesztelik az óramérnökök és a hangmérnökök, mielőtt ma éjfélkor felcsendül, amit a BBC is sugározni fog – írja az Independent. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek