Öt hely, ahol hó és fogvacogtató hideg nélkül is ünnepelhetjük a karácsonyt

Amikor a karácsonyra gondolunk, elsősorban a hóesés, a szánkózás lehetősége és a meleg, puha takarók jutnak az eszünkbe. Rosszabb esetben pedig az esős, szürke idő. De vannak olyanok, akiknek egyik változat sem kecsegtető, a fehér karácsony számukra szinte elképzelhetetlen. Ők melegebb éghajlaton keresik az ünnepi hangulatot, a karácsonyi fényeket és csodákat. Szerencsére a világon rengeteg olyan úti cél létezik, ahol az időjárás karácsony idején is kellemes. Íme 5 fogvacogtató hideg nélküli, karácsonyi fényben csillogó város, amit érdemes felkeresni a téli hónapokban.

Antigua, Guatemala

Átlaghőmérséklet decemberben: 16,8 Celsius fok

Ebben a bájos közép-amerikai városban minden megvan, ami egy utazónak kell: lenyűgöző természeti környezet (ami mögé minden irányból háttérként befigyel egy impozáns vulkáni csúcs), gyönyörű spanyol építészet, és az egész évben kitartó tavaszi időjárás. Bár az esti sétákhoz érdemes vinni egy könnyű kabátot, mivel a téli hónapok itt a száraz évszak alatt telnek, ezért esernyőre nem valószínű, hogy szükség lesz.

Forrás: Lucy Brown - loca4motion / Shutterstock.com

A karácsonyi időszakban pedig mindehhez hozzákapcsolódnak az olyan ünnepi körmenetek, vagyis posadák, melyek József és Mária utazását szimbolizálják. Ezek a kis felvonulások, melyek sok résztvevőt hívnak közös imára és hálaadásra december 15-től 24-ig minden este láthatók. Az utcán ilyenkor karácsonyi dalokat énekelnek, és amikor megérkeznek a házba, ami a szent család menedékét szimbolizálja, az emberek letelepednek imádkozni, majd végül közösen olyan ételeket és italokat isznak, amik az évnek csak erre a szakaszára jellemzőek. 

Aztán ott van a december 24-i közös táncolás a La Merced templomban és előtte. Ez egy tradicionális táncest, bár ezt is lehet felvonulásnak nevezni. A Los Cabezones (a Fejek) névre hallgató ünnepen papírmaséból készült hatalmas fejekkel jelennek meg a résztvevők, és marimba zenével kísérve végigtáncolnak Antigua utcáin a templomtól indulva, majd ugyanoda visszatérve. Látványos, kedves és nem mindennapi karácsonyi emlék egy ilyenen részt venni.

Kalkutta, India

Átlaghőmérséklet decemberben: 19,5 Celsius fok

Kalkutta számára a december és január az áldott megkönnyebbülés időszaka, mivel ezek az év legszárazabb hónapjai – január ráadásul a leghűvösebb is. Ha tehát ilyen a tökéletes téli időjárás egy kalkuttai számára, akkor a hideg éghajlatról érkező utazóknak még nagyobb felüdülést jelenthet.

Karácsonyi díszítés a város Bow Barracks nevű utcáján, 2017Forrás: Rudra Narayan Mitra / Shutterstock.com

A városban a hinduk teszik ki a többséget, a muzulmánok pedig a legnagyobb kisebbséget alkotják, de az a 40 000 kalkuttai keresztény, aki itt él, olyan impozáns karácsonyi ünnepséget rendez évről évre a városban, hogy mindenki a részese akar lenni. Az ünnepi időszak legfontosabb eseménye az éves Kalkuttai Karácsonyi Fesztivál, amely a Park Street sugárúton húzódik végig. A fesztivál ideje alatt megkóstolhatjuk a bengáli konyha remekeit a kis kifőzdékben, de hallgathatunk zenei- és gyerek előadásokat is.

Medellín, Kolumbia

Átlaghőmérséklet decemberben: 20,9 Celsius fok

Kolumbia határozottan a trópusokon található, de Medellín városa, mely körülbelül 1475 méter magasságban helyezkedik el a tengerszint fölött, elég magasan van ahhoz, hogy egész évben friss tavaszi időjárása legyen. Nem titkolt, hogy a város a különböző kábítószeres és erőszakos bűntények miatt híresült el, ugyanakkor ezt a körülbelül 2 millió lakosú várost ma már inkább a csodálatos karácsonyi fényei miatt ismerik a bevállalós utazók.

Forrás: Shutterstock.com

Az Alumbrados Navideños ünnep érdekessége pedig, hogy az európai és észak-amerikai díszek (télapók, rénszarvasok, hóemberek- és pelyhek, valamint karácsonyfák) helyett, itt halak, csónakok, virágok, kastélyok és szivárványok fénylenek a kijelölt parkokban. Medellínt már egy ideje komoly pályázóként tartják számon a világ legjobb karácsonyi fényei díjra. A fesztivált 2020. január 6-ig lehet megtekinteni, minden nap este 18 órától éjfélig, méghozzá két helyszínen: a Parque Norte és Parques del Río bizonyos területein.

San Fernando, Fülöp-szigetek

Átlaghőmérséklet decemberben: 26,1 Celsius fok

A Fülöp-szigetek, mint Ázsia egyik legmelegebb helyszíne, tökéletes választás lehet azoknak, akik fürdőruhában és koktélt kortyolgatva várnák jövőre a karácsonyi időszakot. A Malinától északra található San Fernando igazi ünnepi hangulatot varázsol a szigetek balzsamos éjszakáiba – hogy mivel? Lámpásokkal! Órás, színes, hipnotikus karácsonyi lámpásokkal, amik Betlehem csillagát szimbolizálják.

A Giant Lantern Fesztivált körülbelül 80 éve rendezték meg először San Fernando-ban, majd nem sokkal később az ünnep elnyerte a városnak a "Fülöp-szigetek karácsonyi fővárosa" címet is. Egy kisebb ünnepségként kezdődött, amit a helyiek szerveztek a helyieknek, de aztán ahogy egyre nagyobb, és művészileg is egyre profibb lett az egész, úgy ismerték meg többen és többen, már a szigeteken kívül is. Az idei fesztivált 2019. dec. 14-től 2020. január 2-ig csodálhatják meg. A decemberi időszakban az is jó, hogy a fesztiválozást nagy eséllyel nem zavarja majd meg eső, mert a Fülöp-szigeteken pont ekkor ér véget az esős évszak.

Sevilla, Spanyolország

Átlaghőmérséklet decemberben: 11 Celsius fok

A spanyolországi Sevilla városát azoknak a kalandoroknak ajánljuk, akik továbbra is kellemesen meleg időjárásra és karácsonyi hangulatra vágynak, de nem mennének olyan messze, mint a Fülöp-szigetek vagy éppen Kolumbia. Sevilla még pont jó időt ígér decemberre és januárra, éjszaka is maximum 7 Celsius fokig hűl csak le a hőmérséklet, tehát egy kardigán vagy egy vékonyabb kabát is elég lehet egy esti sétához.

Forrás: karnizz / Shutterstock.com

Nemrég a brit Telegraph is Európa legjobb téli városának nyilvánította Sevillát. Leírásukban a különleges Belen-bemutatókra hivatkoztak, melyek pazar élő betlehemek a város utcáin. Bár jó hosszú sort kell kiállni, mire pillantást vethetünk rájuk, érdemes kivárni. De utána ne hagyjuk ki Sevilla katedrálisát sem, ahol a misén vagy egy vezetett túrán is részt vehetünk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek