Mától a nőket is be kell engedniük India hegytetőre épült ősi templomába

  Az indiai legfelsőbb bíróság alkotmányba ütközőnek minősítette és feloldotta a nőkre vonatkozó belépési tilalmat a Kerala államban található Szabarimala templomban - írta a LiveLaw jogi honlap pénteken.

  A szülőképes korú nők évszázadokon át nem léphettek be a hegytetőn fekvő ősi hindu szentélybe. A bőség istenének, Ajappának szentelt templom papjai azzal indokolták a gyakorlatot, hogy az a cölibátus egyik záloga. A szerzetesek, az istenséghez hasonlóan, önmegtartóztatóak, és nem élnek nemi életet.

  A hinduizmus tisztátalannak tartja a menstruáló nőket, ezért számos templomban megtiltották a belépésüketForrás: AFP

  2006-ban a Fiatal Indiai Jogászok Szövetsége beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz, amelyben az alkotmányban rögzített egyenlőség elvére hivatkozva kifogásolta a hagyományt. A templom vezetése azzal érvelt, hogy a nők emberemlékezet óta ki vannak tiltva a szentélyből. Ezen az alapon már pert is nyertek egy keralai bíróságon. "A vallás nem lehet nemi diszkrimináció tárgya" - szögezte le ezzel ellentétben Dípak Miszra, a legfelsőbb bíróság elnöke.

  "A nők alacsonyabb rendűként kezelése az alkotmány semmibe vétele" - mondta Fali Nariman bíró.
  "Ez egy történelmi döntés, amely India-szerte hatással lesz a szentélyekre, mecsetekre és templomokra" - vélekedett egy jogvédő, Trupti Deszai.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!