Jéghidegen csillogó szállodák, ahol a vendég prémbundában tölti az éjszakát

Ha valaki még egy szállodai alvásban is a kalandot keresi, akkor ezekben a jéghotelekben nem fog csalódni. Van, ahol 15 féle frissen sült kenyeret kínálnak, máshol a kültéri, gőzölgő medence is része a szolgáltatásnak. A lefekvéshez speciális „ágynemű" szükséges, viszont cserébe olyan helyen hajthatja álomra fejét a kedves vendég, ami csupán néhány hétig létezik. Persze olyan eset is van, ahol már ezt a problémát is sikerült kiküszöbölni.

Kandalló is jár a jéglakosztályokhoz

A kanadai Hôtel de Glace minden szobájának más és más témája – a hangulatot a csillogó jégszobrok határozzák meg. Összesen 42 szoba van a jégszállóban, azonban a csúcsok csúcsa kétségkívül a lakosztályok, melyekbe kandallót is építettek. Akinek "csak" egy átlagos szoba jut, azok is élvezhetik az északi kényeztetést a kültéri szaunának és a spa szolgáltatásoknak köszönhetően. Mit szólnának például egy aroma masszázshoz vagy egy forró vizes medencéhez? Ez utóbbit akár a csillagos ég alatt is kipróbálhatják.

Jégmacis szobaForrás: serkan senturk/Shutterstock

A hideggel persze számolni kell, de a hotel tökéletesen fel van szerelve, plusz minden érkezőnek tartanak egy (kötelező) ismertetőt arról, hogy miként érdemes bevackolni éjszakára a jégszobákba. A hotelben tartanak vezetett túrákat is, ahol mesélnek az építésről, lehet jégszobrászkodni és még egy laza koktélt is be lehet dobni a séta végén.

Az északi mítoszok szereplői ihletik a norvég hotel dizájnját

A norvég Sorrisniva Igloo Hotel a legészakibb a műfajban. A körülbelül 20 éves szálló anno hat szobával indította a kínálatot, mára 26 szobájuk, négy lakosztályuk, egy kápolnájuk és jégbárjuk is van. Mivel megújuló hotelről van szó, ezért a dekoráció, azaz a jégbe faragott díszítések évről-évre változnak, témájukban azonban mindig az északi legendákhoz, norvég mítoszokhoz, vagy épp a vikingekhez kapcsolódnak.

Mivel a jég bőséggel rendelkezésre áll Lappföld norvég részén, azaz ott, ahol a hotel épül minden évben, ezért mindent abból csinálnak – a koktélos poharakat is beleértve. Mivel a hotel a havas erdők közepén van, ezért a főzéshez is a környéken található alapanyagokat használják. Rengeteg a vadhús az étlapon, amit a közelben lévő tanyákról származó zöldségekkel és szezonálisan termő bogyókkal együtt tálalnak fel.

Tűzijátékkal és jégkoncerttel vár Hokkaido jégfaluja

Japán Hokkaidó szigetén december 10-től március 14-ig tart nyitva a Hoshino Resort Tomamu jégfaluja, ahol jégboltokban lehet vásárolni, jégcsúszdán lehet suhanni, jéghotelben lehet megszállni és jégkápolnába lehet betérni. A jéghotel 2020. január 18-tól február 29-ig lesz nyitva, és csak a kiváltságos keveseknek ad szállást. Ennek oka egyszerű: a szálló nyolc méter széles és négy méter magas, így csupán egyetlen szobát alakítottak ki benne, amit az a csoport kap meg, aki időben lecsap rá.

Hűtött italok a japán jégbárbanForrás: Poh Smith/Shutterstock

És persze itt van körülötte az apró jégfalu. Az egyik jéghelyiségben jéghangszereken lehet játszani és koncertet hallgatni, a jégpékség közepén lobogó tűz mellett olvadó sajtba lehet mártogatni a friss kenyereket – amelyből 15 félét is sütnek – , a kristályparkot pedig ebben a szezonban nyitják meg először. Itt a jégszékek és asztalok körül üldögélve lehet meginni egy forró italt, esténként pedig ötperces kis tűzijátékot tartanak a borzongatón hűs égbolt alatt.

Télen eltűnik a tó, amiből a jéghotelt építik 

A Hotel of Ice a hozzánk legközelebb eső jégszálló, hiszen már néhány órás autózással is eljuthatunk a hófehér hotelhez. Romániában, Nagyszeben közelében található a hely, ahol minden évben felépítik a hotelt. Nyáron a világ egyik legszebb hegyi útja vezet errefelé - erről mi is meggyőződhettünk egy korábbi út során -, télen viszont lezárják a Transzfogarasi út magasabban fekvő szakaszát, és csak kabinos libegővel lehet feljutni a Bilea-tóhoz. Pontosabban csak annak helyéhez, mivel a tó ilyenkor gyakorlatilag eltűnik a hó alatt. Ezen a linken azt is megnézheti, hogy milyen a környék, amikor nem fedi hó.

Látják a tavat? Na, hát pont erről van szó!Forrás: Gabriel Petrescu/Shutterstock

A tó jegéből vágják ki a tömböket, melyből a szálloda épül. Néhány hét alatt rakják össze a hotelt, mely egyetlen szezon alatt körülbelül 8000 vendéget fogad. Lehet szobát foglalni a szállóban, de akár egy különálló iglut is, ha valaki a szeparáltságot jobban kedveli. A szállóhoz étterem is tartozik, ahol az erdélyi fogásokat modern vonallal bolondítják meg egy kicsit; a fogások között pedig van borjúborda gombával, a környező hegyekből származó sajttal, valamint aromás borzselével.

Sarki fény ébresztő is kérhető a Mikulás szomszédságában

Áttetsző jégágyakon alhat 70 vendég a finn Arctic SnowHotelben, mely közel esik a Mikulás házához is. Mivel a hotel a teljes téli időszakban, pontosabban szeptembertől március legvégéig tart nyitva, ezért össze lehet kötni Mikulásfalva felkeresését egy jeges szundival. A hotelt minden évben újra felépítik, és minden évben egy kicsit változtatnak rajta, például a díszítésül szolgáló faragások is mindig máshogy néznek ki. A szobákat megvilágított jégszobrok díszítik, az ágyakat vastag, puha prémek takarják.

A hotelben körülbelül 0–5C° a hőmérséklet, de a sarki körülményekhez igazított hálózsákokkal és az állatbőrök alá bevackolva a hideg nem jelent problémát. A hotelben van jégbár, és lehet kérni különleges ébresztőt is, mely akkor szólal meg, ha a hotel fölött feltűnik a sarki fény. Ha valaki szeparáltabb lazításra vágyik, az alhat a hotelhez tartozó kis iglukban is: ezek oldala fából, tetejük pedig üvegből készült, így bentről zavartalanul lehet élvezni a csillagfényes éjszakát.

Itt panorámás, privát pezsgőfürdő jár a szerelmeseknek

Állítólag egy roppant lelkes snowboard-őrült agyából pattant ki a svájci Iglu-Dorf alapötlete. Emberünk ugyanis feltétlenül az első akart lenni, aki ébredés után rámegy a szűziesen érintetlen hóra. Ennek érdekében az tűnt a legjobbnak, ha ott, helyben alszik. Így épült az első jégkunyhó, amiből előbb egy falu, mára pedig egy egész hálózat lett: csak Svájcban négy Iglu-Dorf van, míg Németországban egy, Ausztriában pedig további kettő található. Persze ezek mind szuper síterepek közelében állnak – a német például a Zugspitze-n, az egyik svájci pedig Zermattban.

Az Iglu-Dorf Zermattban. Itt valóban mindig roppanósan friss a hóForrás: cornfield/Shutterstock

A szobák eléggé változatosak, így foglalhatunk hatszemélyes kuckót vagy kétszemélyes szerelmi fészket is, melyhez extraként jégbe süllyesztett, privát pezsgőfürdő is jár – természetesen pazar kilátással a havas tájra. Star-Iglut is lehet foglalni, ehhez tökéletes nyugalom jár, no meg egy helikopteres út. 

A jéghotel, amely egész évben nyitva van

Körülbelül 30 éve működik a svéd Jukkasjärvi ICEHOTEL, és bizonyos szempontból ez a legtutibb szálló a felsorolásban. Az egyik ötletük például az, hogy a szezont kitolják – mondjuk egész évre. Az ICEHOTEL 365 ugyanis folyamatosan kínálja jégből készült szobáit, míg a hagyományos jéghotelt minden évben újraépítik. Ez 2019-ben november 1. és december 12. között történik, a kész hotel pedig december 13-tól április 14-ig várja a vendégeket.

ICEHOTEL 29. ICEWOMAN Design Linda VagnelindForrás: ©ICEHOTEL ©Asaf Kliger

A hotel, pontosabban a hotelek rengeteg programot kínálnak a vendégeknek, akik többek között kutyaszán túrákon vehetnek részt, vagy a sarki fény nyomába eredhetnek, méghozzá lóháton. Az ünnepek környékén ellátogat a hotelbe a Mikulás, rendeznek karácsonyi koncertet, és tradicionális, svéd ünnepi ételekkel vendégelik meg a látogatókat. De lehet fotós túrára is indulni, vagy csak beülni a szaunába, és szépen elengedni mindent, ami a külvilágban zajlik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek