Az etióp város, ahonnan a békés vízilovaknak otthont adó Kék-Nílus ered

Ha egzotikus utazásra vágyik, akkor induljon el és fedezze fel Etiópia trópusi hangulatú városát, Bahir Dart, ahol a szigetek, pálmafák, vízesések és ősi kolostorok között pelikánok és vízilovak kísérik útján.

Etiópia negyedik legnagyobb városa, Bahir Dar a Balatonnál mintegy hatszor nagyobb Tana-tó déli partján, a Kék-Nílus forrásánál fekszik. A fővárostól, Addisz-Abebától kb. 580 km-re, a tengerszint felett 1840 méteres magasságban található. Ide bátran lehet utazni, hiszen tiszta, biztonságos és karbantartott városról van szó.

Az idők során különféle emberek és kultúrák olvasztótégelyévé vált város pálmafa sorokkal és színes trópusi virággal szegélyezett utcáin békésen megférnek egymás mellett az olasz, az arab, a szomáliai és a szudáni üzletek, teaházak, szabóműhelyek, bárok és éttermek – olyannyira, hogy a város 2002-ben elnyerte az UNESCO Békés városok díját. Ráadásul Etiópia egyik vezető turisztikai célpontja lett, mivel ez a hely a leggyakoribb kiindulópontja a Tana-tóhoz és a Kék-Nílus vízeséséhez szervezett túráknak.

Fantasztikus látványt nyújt a több patakból lezúduló víztömegForrás: A.Savin, http://WikiPhoto.Space/A.Savin

Bahir Dar egy 16. században alapított jezsuita misszió körül alakult ki. A 20. században óriási változáson ment keresztül, miután 1937-ben az olaszok elfoglalták, új lakó- és kereskedelmi övezeteket, valamint autópályákat és kompjáratokat építettek.

Bahir Dar napi buszjárattal elérhető Addisz-Abebából és Gondarból. A fővárostól nagyjából 9 óra alatt teszi meg a busz az utat. A jegy 340 ETB azaz etióp birr, nagyjából 3500 forintba kerül, és érdemes az utat Sky vagy Selam busszal megtenni. Aki gyorsabban szeretne ide eljutni, az Ethiopian Airlines napi menetrend szerinti járataival is érkezhet a fővárosból vagy Lalibela városából. Ha az Ethiopian Airlines járataival repül az országba, a légitársaság kedvezményes jegyeket kínál a belföldi útvonalaikon.

Remek szórakozás a piacozás

Kezdje látogatását a helyi piacon, a város legforgalmasabb részén, ahol közvetlenül betekinthet Bahir Dar lakosainak mindennapi életébe. Ez egy tipikus afrikai piac, ahol több száz fedett és fedetlen bódéban kínálják portékáikat az eladók, miközben több ezer ember járkál a szűk sorokon.

Az egzotikus gyümölcsök és fűszerek széles választéka megtalálható a piaconForrás: Oscar Espinosa/Shutterstock

A ruháktól, táskáktól kezdve az egzotikus gyümölcsökön, zöldségeken és állatokon át a fűszerekig, mindenhez kizárólag helyi termelőktől, állattenyésztőktől és kézművesektől juthat hozzá. Ezen a piacon nem talál óriási csirkemelleket habszivacs tálcára csomagolva, csak természetes élelmiszereket kínálnak kedvesen a boldog árusok. Egyre azonban figyeljen: jegyezze meg, melyik irányból jött és merre halad, mert itt nagyon könnyű eltévedni.

Ön is megnézné a Kék-Nílust?
Az Ethiopean Airlines a hét minden napján indít közvetlen járatot Bécsből Addis Abebába. A gép késő éjjel indul és kora reggel érkezik. A légitársaság magyarországi képviseletét az Aviareps látja el. (X)

Tana-tó: lenyűgöző állatvilág és ősi kolostorok között hajózhat

A tó Etiópia legnagyobb tava, a Kék-Nílus forrása. Szigeteinek száma a vízállástól függ, jelenleg 37 sziget van a tóban. Ez a látogatás azok számára lesz óriási élmény, akik szeretik a természetet, és érdeklődnek a történelem iránt is. A Tana-tó páratlan növény- és állatvilágnak ad otthont, hangulata pedig idilli.

A halban gazdag tóból a pelikánoknak is bőven jut elég élelemForrás: Wikimedia Commons

A partot jégmadarak, gémek és íbiszek foglalják el, a tóban több mint 20 olyan halfaj úszkál, amely a világon csak ebben a tóban található meg. Krokodilok, békés vízilovak és népes pelikánpopuláció pihen a vízben. Közöttük hajókázva juthat el a Tana-tó szigetein és félszigetein a 13. és 17. század között épült 19 kolostor valamelyikébe.

Az egyik, ahova érdemes ellátogatni, az Azwa Maryam kolostor. A hajóból kiszállva nagyjából 10 perces sétát kell megtenni egy kitaposott ösvényen, ahol majmok, színes madarak rikoltoznak és vadkávé burjánzik mindenütt. A kolostorok külsőre cseppet sem hasonlítanak az európai templomokra, inkább egy kerek, nádfedeles háznak néznek ki, ahogy ez a kolostor is.

Ugyanakkor az óriás falapokból készült régi belső bejárati ajtók csodálatos, élénk színű festményeken ábrázolt bibliai jeleneteket rejtenek. A másik szent hely, amelyben szintén lenyűgöző festmények láthatók, a környék egyik legrégebbi, 13. században épült kolostora, a Debre Maryam.

A legtöbb kolostor, akár a Debre Maryam, szokatlan, kör alakú épületForrás: A.Savin, http://WikiPhoto.Space/A.Savin

A képen látható kolostor Ras Abay szigeten található, ami 25 családnak ad otthont, nagy részük pap és szerzetes. A hajóút körülbelül 15 percig tart Bahir Darból, és 150 etiópiai birrbe, kb. 1600 forintba kerül, bár néhány hajó tulajdonosa 200-500 birrt is elkérhet. Egy rövid séta a mangó, kávé és fügefák között, és már meg is érkezett a köralakú épülethez. A belépési díj külföldiek számára 100 birr, azaz kb. 1100 forint.

A tó másik legrégebbi temploma, a Khebran Gabriel kolostor, ahova nők nem léphetnek be. A főépület szintén kerek, négyzet alakú belső szentéllyel. Az Entos Eyesu kolostor pedig egy buja trópusi növényzettel borított szigeten található, és külön bejárata van a férfi és a női látogatók számára.

Az Etióp Ortodox Egyház papja papiruszcsónakon közelíti meg az egyik kolostortForrás: Landroving Linguist / Wikipedia

A „Nagy füstnél" eláll a lélegzete

Na, nem a szmog miatt kapkodja majd a levegőt, hanem a látványtól, ha ellátogat a Kék-Nílus vízeséshez. A Tis Abay néven ismert zuhatag jelentése amhara nyelven az jelenti, „nagy füst". A Kék-Nílus felső szakaszán fekszik, kb. 30 km-re lefelé Bahir Dar városától és a Tana-tótól.

A négy patakból lezúduló zuhatagok becslések szerint 37 és 45 méter magasak. A Kék- Nílus vízesés elkülöníti a Tana-tó ökológiáját a Nílus többi részének állat- és növény világától. A buja, zöld növényzettel rendelkező esőerdős hely sok majom és madárfaj otthona. Bahir Darból óránként indulnak buszok Tis Abay faluba. Az 1 órás útért 13 birrt, azaz kb.140 forintot kell fizetni.

Innen, a Tana-tóból indul útjára a Kék-NílusForrás: Ondřej Žváček/Wikipedia

A vízeséshez közel található az Etiópiában elsőként épített kőhíd a 16. századból, ami a mai napig használatban van. A hídon átkelve egy 15 perces séta után meredek domboldalon felmászva csodálatos kilátás nyílik a Kék-Nílus vízesésre. A vízesésre néző helyet az évek során számos figyelemre méltó személy látogatta, köztük a skót utazó és író James Bruce, aki több mint tíz évet töltött Észak-Afrikában és Etiópiában, valamint II. Erzsébet királynő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek