A luxus királya 100 millió eurót adományozott a Notre-Dame újjáépítésére

  Francois Pinault bretagne-i mecénás és a fia, Francois-Henri megállapodást írt alá kedden Michel Aupetit párizsi érsekkel, amelyben 100 millió euró (33,48 milliárd forint) értékben állapították meg a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésre szánt adományukat – számolt be róla az MTI. 

  Francois Pinault az aláírási ceremónia előtt tréfásan kijelentette: "Sajnálom, érsek úr, otthon felejtettem a csekk-könyvemet".

  Tűz a Notre-Dame-ban 2019. április 15-énForrás: AFP/Francois Guillot

  "Április 15-én este tizenegy órakor néztük a lángoló székesegyházat, egyeztettünk, és döntöttünk erről az adományról" – mondta a mecénás, hangsúlyozva, hogy azért hagyott fel az ilyen ügyeknél szokásos diszkrécióval, hogy másokat is hasonló lépésre késztessen.

  Az egyebek mellett a Kering konszernt is birtokló Pinault-család által kifizetendő 100 millió eurót a Notre-Dame Alapítvány kapja, akkor is, ha a helyreállítás a korábbinál kevesebbe kerülne – közölte. Az összegeket az alapítvány igényei szerint folyósítják. Június 20-án már átutalták az első 10 millió eurós részletet az alapítvány kérésére az épület biztosítási munkálataira.

  A Notre-Dame Alapítvány április 12. és szeptember 30. között összesen 380 millió eurót kapott (ennek egy részét már ténylegesen megkapta, mások még ez után folynak be). Aupetit érsek, az alapítvány elnöke a helyreállításhoz szükséges összeggel kapcsolatos kérdésekre elmondta: "meg kell várni a tavaszt, hogy tudjuk, mennyi ideig fog tartani és mennyibe fog kerülni".

  Negyvenhatezer magánember, 168 cég és 29 francia és külföldi közintézmény 36 millió eurót fizetett be az alapítvány pénztárába. Hetente mintegy 140 adomány érkezik. A múlt héten Bernard Arnault milliárdos, számos divatmárka tulajdonosa írt alá hasonló megállapodást 200 millió eurós adományról.
  Gazdag családok, cégek és magánemberek több mint 850 millió eurós adományt ígértek. A nemzeti adományozás keretében három alapítvány - az Örökség Alapítvány, a Notre-Dame Alapítvány és a Franciaország Alapítvány -, valamint a Nemzeti Műemlékek Központja szervezi a hivatalos állami gyűjtést.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!