A párizsi olimpiára újjáépítenék a Notre-Dame-ot

Még sokkal szebbé akarják újjáépíteni a hétfő délután-este leégett párizsi Notre-Dame katedrálist – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a BBC News szerint. A 850 éves gótikus épület a tűzoltók hősies munkájának köszönhetően menekült meg, szakértők szerint közel volt a teljes pusztuláshoz.

 

A károk mértéke akkora, hogy évtizedekbe kerülhet a teljes tatarozás. Macron mindenesetre a 2024-es párizsi olimpiára helyreállítaná a Notre-Dame-ot.  

Eközben egy ötvenfős csapat látott neki a tűz okának vizsgálatához. Rémy Heitz párizsi főügyész szerint nincs gyújtogatásra utaló jel, balesetként kezelik a tűzvészt. Öt cég végezte a felújításokat a tűz előtt (ezért is látni a nagy fémállványzatot a templom körül), az ő munkásaikat kérdezik ki első körben.

Tűz a Notre-Dame-ban 2019. április 15-én.Forrás: AFP/Francois Guillot

Az adakozás is folyamatosan zajlik, nem sok elpusztult középület mondhatja el magáról, hogy már 800 millió euró (253 milliárd forint) adomány gyűlt össze a helyreállítására (még magyar városok is adakoztak). Mint említettük, ez fájóan lassú folyamat lehet. Az ezeréves strasbourgi katedrális helyreállítója, Eric Fischer évtizedekről, a történelmi épületek renoválásával foglalkozó francia szervezet vezetője, Frédéric Létoffé szerint 10-15 év lesz a helyreállítás.

A Notre-Dame tetőszerkezete és huszártornya is megsemmisült a 15 órán át tomboló tűzben. Sok rózsaablak is megrongálódhatott, a 18. századi orgona állapotáról sem tudni még sokat. Az épület struktúrája jól átvészelte a tűzvihart, de vannak kőelemek, amik megsérültek. A mozdítható műalkotások zömét a Louvre múzeumába vitték, amelyiket kell, azt itt restaurálják.

Az Air France-KLM is rárepült
A légitársaság szerdán adott hírt arról, hogy a cég vezetése felajánlotta a lehetőséget: aki a katedrális helyreállításában vesz részt, az ingyen utazhat a vállalat repülőin. Az Air France-KLM ezen kívül önkéntes adományozási alapot hoz létre vásárlóinak, hogy segítse az újjáépítés finanszírozását.
Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek