Már nem kérdés, hogy milyen lesz a felújított Notre-Dame

A francia szenátus végleg döntött a kérdésről: a Notre-Dame-székesegyházat pontosan úgy kell helyreállítani, amilyen a tűz előtt volt.

A híres francia katedrális április 15-én gyulladt ki; a hivatalos vizsgálat szerint nem gyújtogatás okozta a tüzet, hanem az épületben zajló felújítási munkák miatt történhetett, írja a TurizmusOnline. Noha a tűzben beomlott a templom boltozata, sikerült megmenteni mindkét tornyot, és megmaradtak a belső térben található jelentősebb művészeti kincsek is. A 850 éves épületben keletkezett kár ettől függetlenül hatalmas, a helyreállítása pedig vitákat is kavart.

Pontosan ilyen kell legyen újraForrás: iankelsall1/Pixabay

Emmanuel Macron elnök és Edouard Philippe francia miniszterelnök azt az ötletet vetette fel, hogy ne az eredeti állapotot állítsák vissza, hanem valamilyen kortárs építészeti megoldással egészítsék ki az épületet. Az ötletre még nemzetközi építészeti pályázatot is hirdettek, ám végül mégis a másik oldal nyert. Anne Hidalgo párizsi polgármester, illetve a megkérdezett művészettörténészek jelentős része is amellett volt, hogy az eredeti állapotot kell valahogy visszaállítani. A szenátusban is ez az ötlet aratott nagyobb sikert.

A döntés szerint a 2024-es párizsi nyári olimpiáig el kell készüli a felújítással – az erre szánt adományok fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet már több mint 400 millió eurót gyűjtött össze. Ehhez jönnek még különböző mecénások hozzájárulásai, így összesen körülbelül egymilliárd euróból láthatnak neki a tatarozásnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek