Szálljon vízre a családdal, és zsilipeljen a csatornákon egy lakóhajóval!

Lássuk be, elég nehéz olyan nyaralást tervezni, amit a család minden tagja, a legkisebbektől a kamaszokon át a szülőkig, mindenki izgalmasnak, különlegesnek és életre szóló kalandnak él meg. Pedig akik már béreltek lakóhajót, és csodálatos tájakon áthaladva végighajóztak a sokszor igen keskeny, zsilipekkel tarkított csatornákon, azok esküdnek arra, hogy ennél jobb, összetartó családi programot ritkán éltek át. Elmondjuk, miért.

Olyan érzés, mint vízen kempingezni, sőt...

Nem egyszerű nyaralni indulni gyerekekkel, a kamaszokat közös nyaralásra csábítani pedig igazi kihívás. Na de hajón lakni azért nekik is buli! Melyik kamaszgyerek nem szereti a kalandokat, amik egész nap tartanak, éjszaka kikötve pedig a csillagos ég alatt folytatódnak? A kisebbek úgy érezhetik magukat, akár a kalózok. Egy teljesen új életmódot fedezhetnek fel, miközben a fedélzetről figyelik a körülöttük lévő csodálatos világot. Ahol pedig megtetszik a hely, ott kiköt a család.

Forrás: Nicols.com

Olyan érzés, mintha vízen kempingeznének, de annál mégis sokkal kényelmesebb. Egy lakóhajó olyan extrákkal van felszerelve, mint egy luxusapartman. Komplett konyha, WC, zuhanyzó, ajtókkal elválasztott két-, három- vagy akár több hálószobás hajók közül is lehet választani.

Hogy miért most, az iskolakezdés előtt állunk elő ezzel az ötlettel? Azért, mert egy ilyen jövő nyári kaland a legjobb motiváció lehet a gyerekek számára. A szülők kezdhetik is tervezgetni, merre vegyék az irányt, mely ország mely csatornáin csorogjanak végig. A lehetőségek széles választéka áll a rendelkezésükre, hiszen a lakóhajós utazások Európa sok országában régi hagyományokra tekintenek vissza. Ha nem szeretnének sokat utazni a kiindulási pontig, jövő nyáron már itthon is bérelhetnek vadonatúj lakóhajókat a Felső-Tiszán és a Tisza-tó vizén, hogy megtapasztalhatják ezt a páratlan érzést.

Forrás: Nicols.com

Csapatmunka minden nap

Ahogy egy hajón kapitány, fedélzetmester és matrózok dolgoznak, itt is szükség lesz az összefogásra és a munkamegosztásra. Mindenkinek kell, hogy legyen saját feladata a hajón, így mindenki, minden helyzetben érzi majd a felelősségét, a szerepe súlyát. Cserébe viszont minden nap új kalandok várnak a családtagokra.

Nagyon szórakoztató, amikor gyerekek először fedezik fel a hajót, a fedélzetet, a kabinokat. Ők is élvezni fogják a saját helyük megválasztását és kialakítását. Már az is újdonság, hogy a ruháikat egy helytakarékos ruhásszekrénybe kell elpakolniuk.

Forrás: Nicols.com

A fedélzeten is lesznek teendők. A gyerekek gondoskodhatnak a kötelek megfelelő feltekercseléséről, a felszerelés elhelyezéséről, és ha a szülő is úgy látja, a kormányzást is kipróbálhatják. A hajót tényleg nagyon könnyű irányítani. A legtöbb országban nem várnak el vízijártasságot vagy jogosítványt sem. A kölcsönzők a hajó átadásakor általában egy gyorstalpaló tanfolyamot tartanak a hajó vezetéséről és a zsilipek működtetéséről.

A hajóvezetésen túl azért bőven akadnak még feladatok. Mivel a család egy hajón él, ott főzni is kell, amit általában közösen szoktak megoldani. A hajó konyhája kicsi, de mindenre alkalmas. Általában gáztűzhely, sütő, hűtőszekrény, mosogató, és pici munkapult is található benne. Amíg a felnőttek épp kikötnek, felkészítik a hajót az éjszakára és másnapra, rákötik a parti áramra a hajót, és feltöltik a víztartályokat ivóvízzel a kikötőben, addig a gyerekek gondoskodhatnak valami harapnivalóról. Kiszaladhatnak a partmenti pékségbe vásárolni vagy készíthetnek egy egyszerű fogást.

Forrás: Nicols.com

Amikor a szülők elmennek beszerezni az élelmiszerkészletet, a gyerekek vigyázhatnak a hajóra. Ha jól osztják le a feladatokat, mindenki felelősségteljesen és örömmel fogja elvégezni a rábízottakat. A kaland végén, amikor vissza kell vinni a hajót, néhány kölcsönző 100-150 eurót is elkérhet a takarításért. Ezt be lehet vállalni közösen a gyerekekkel, hiszen nem nagy területről van szó, másrészt külön élvezet kívülről lemosni egy hajót, kefével, úgy, mint a matrózok.

Zsilipelni csuda jó!

Igazi hajósoknak érezhetik magukat, amikor odaérnek egy-egy zsiliphez, amin át kell haladniuk. Útjuk során ez lesz az egyik legklasszabb élmény és egyben odafigyelést igénylő csapatunka. Az első ilyen kaland előtt érdemes elmagyarázni a gyerekeknek, hogyan működnek a zsilipek. Aztán jöhet a móka, amibe a nagyobbakat is be lehet vonni, a koruknak megfelelő feladatokkal.

Forrás: Nicols.com

A parton fel kell menni a zsiliphez, elkapni a feldobott köteleket, majd rátekerni a cölöpökre. Kellő odafigyeléssel tényleg egyszerű a zsilipelés, de csak felelősségteljes kamasz kezelje a köteleket, mert a biztonság a legfontosabb. Figyelni kell a hajóra is, amikor a víz elkezd zubogni a kamrába. Az első zsilipeléstől sokszor még a felnőttek is tartanak, ezért vannak, akik a zsilipek előtt bevárnak másokat, és egymást segítve haladnak keresztül a kapun. A második, harmadik zsilipeléskor viszont már tényleg mindenki könnyedén megoldja a feladatot.

Forrás: Seth Golub / Nicols.com

Senki ne maradjon otthon!

Ha nagyobb társasággal indulnának útnak, megtehetik, mert léteznek 8-12 fős hajók is. Érdemes utánaszámolni a költségeknek, mert egy másik családdal vagy baráti társasággal megosztva az anyagiakat, meglepően olcsó nyaralást szervezhetnek maguknak. Ha egy hétnél hosszabb nyári vakációt terveznek, akkor olyan útvonalat válasszanak, ahol a csatornák mellett sok a látnivaló és a gyerekes program.

A kutyás családoknak sem kell otthon hagyni a család kedvencét, mert léteznek kutyabarát hajók is. Amíg a hajó lassan halad, közben a gyerekek meg tudják sétáltatni az ebet a parton. Nekik is nagy élmény lesz minden nap új helyen szimatolni. Ha a lakóhajós nyaralást választják, akkor biztosak lehetnek abban, hogy mindenki sokat lesz kinn a friss levegőn, és nem tunyulnak el a kamaszok sem, mert a napi feladatok elvégzéséhez szükségük lesz némi testmozgásra.

Forrás: Nicols.com

Persze, nézzünk szembe a ténnyel, hogy bár nagyszerű dolog távol lenni mindentől, ők azért nyomkodni akarják majd a kütyüiket. A nagyobbak kedvéért sok hajón elérhető a WIFI szolgáltatás, így ebben a tudatban talán ők is lelkesebben indulnak útnak.

A hajózási kaland nemsokára itthon is elérhető lesz!

2020-ban megérkeznek Magyarországra is a bérelhető lakóhajók. A Nicols cég a Tisza-tó és a Felső-Tisza vidékére telepíti majd a hajós jogosítvány nélkül is használható vízi járműveket. Mivel egy ilyen hajó egyszerre szállás és közlekedési eszköz, ezért azon sem kell gondolkodni, hogy este hol hajtsuk álomra a fejünket, egy hajón aludni pedig már önmagában sem mindennapi élmény.

A hajók használata egyszerű és biztonságos, családoknak és kisebb baráti társaságoknak ideális kirándulási forma. A francia hátterű Nicols cég több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, Franciaország híres csatornái mellett több más országban is, például Hollandiában és Németországban is bérelhetünk tőlük hajókat. Portugáliában akár egész évben is, nem csak a nyári szezonban! A következő szezonra pedig már érdemes most elkezdeni a tervezést, mert a csatornahajózás egész Európában kedvelt kikapcsolódási forma, ezért a legnépszerűbb helyeken gyorsan elfogynak a bérelhető hajók. Részletek az útvonalakról, a bérelhető hajókról és a bérleti díjakról a Nicols.com oldalon találhatók. (X)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek