Túl erős szél fúj a londoni Cityben, szigorítják a toronyházak építési szabályait

Szigorítják a felhőkarcolók építésére vonatkozó szabályokat Londonban. A toronyépületek miatt ugyanis olyannyira felerősödhet a szél az utcákon, hogy az már a gyalogosok és a biciklisták épségét veszélyeztetheti.

Amikor 2014-ben elkészült a 39 emeletes Walkie Talkie néven emlegetett felhőkarcoló a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, az emberek panaszkodni kezdtek, hogy olyan erős szél alakult ki miatta, amely járókelőket sodort el.

A Walkie Talkie felhőkarcolóForrás: © User:Colin / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49125586

A városatyák ezért döntést hoztak arról, hogy azoknak az építőipari cégeknek, amelyek 25 méternél magasabb épületet akarnak felhúzni a Cityben, alá kell támasztaniuk, hogy a tervbe vett felhőkarcoló nem okoz elviselhetetlenül szelet az utcaszinten.

Szélcsatornák könnyen ki tudnak alakulni a magas épületek között: a házak közötti szűk terek alacsony nyomást teremtenek, emiatt a szél felerősödik az épületek alján és a sarkain. Ez kellemetlen körülményeket teremthet a gyalogosok és a kerékpárosok számára, szélsőséges esetben pedig az is előfordulhat, hogy utóbbiakat a járművek elé sodorja.

A tervek szerint a szél megengedett erejét 29 km/órában korlátoznák, ahol pedig állni szoktak az emberek, például a buszmegállókban, 21 km/óra lenne a maximum. Az utcai "beülős" helyeken - kávézók, éttermek teraszán - nem haladhatná meg a 10 kilométer/órát a szélerősség.Az irányelvek kialakításakor most először vették figyelembe a kerékpárosok érdekeit is. Megállapították továbbá, hogy a főútvonalakon és a kerékpárutakon a szél átlagos ereje nem haladhatja meg az 55 kilométer/órát.

A City, ahol állandóan épül egy újabb felhőkarcolóForrás: 12019/Pixabay

Emellett az építtetőknek a "legrosszabb esetre" szóló forgatókönyvet is be kell mutatniuk. Azt is elvárják tőlük, hogy a rendelkezésre álló legfrissebb technológiát alkalmazzák a tervezéskor a szélcsatorna erejének felmérésére, valamint két szakértőt is fel kell kérniük külön-külön tesztek elvégzésére, az esetleges eltéréseknek pedig a végére kell járni.

Londonban az elmúlt években nőtt a felhőkarcolók száma, különösen a Cityben. Köztük van a Walkie Talkie mellett a helyiek által csak Sajtreszelőként emlegetett Leadenhall Building is. További 13 toronyépület, mind 78 és 305 méter közötti emelkedhet a magasba 2026-ig. Hat már épülőben van, hét pedig megkapta az engedélyt, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek