Fusson egy jól eső félmaratont Szerbia egyik legszebb szecessziós városában!

  „Fuss a történelmen át!" szlogennel csábítanak a szervezők mindenkit arra, hogy húzzon sportcipőt, és nevezzen be a szeptember első napjára tervezett 3. Szabadkai Félmaratonra. A félmaratont először 2017-ben rendezte meg egy lelkes helyi futócsoport, akik aztán megalapították a Horizont Sportegyesületet, hogy egy olyan futóversenyt hozzanak létre, amely a városnézéssel egybekötve már a környező országokból érkező turistáknak is izgalmas lehet.

  Ezért az eseményt minden évben direkt Szabadka város napjára időzítik, a futás lehetősége mellett pedig koncertekkel és szabadtéri programokkal várják a látogatókat.

  A szabadkai Népszínház épületeForrás: Tothasze / Wikipedia

  A Szerbia északi részén, a magyar határtól nagyjából 20 kilométerre található település legendás ócskapiacára sokan járnak át hétvégente, de sokan talán nincsenek is tudatában annak, hogy Szabadka valójában a szecesszió egyik gyönyörű városa.

  Raichle-palotaForrás: Marcin Konsek / Wikimedia Commons

  A Városháza, a Raichle palota, a Magyarország Főkonzulátusának otthont adó épület mellett több építészeti szépséget is lehet találni. Ott van például a korinthoszi oszlopokkal díszített Népszínház, vagy az 1902-ben épült, nemrég fejújított Zsinagóga, amely a Dohány utcai Zsinagóga után Európa második legnagyobb, ma is működő zsinagógája. És akkor még nem beszéltünk a Szabadkától pár kilométerre található Palics üdülővárosról, ahol szintén számos gyönyörű szecessziós épülettel találkozhatunk egy tóparti séta során.

  Palicsi-tó naplementébenForrás: Travelo

  A szeptemberi versenyen tehát ilyen gyönyörű épületek díszletei között lehet  majd futni, miközben 5, 10 és a 21,1 kilométeres, félmaratoni távban lehet nevezni. A rajtcsomagban minden résztvevő talál egy pólót, néhány apró ajándékot a támogatóktól, valamint idén a félmaratoni távon induló, előnevezett futók személyre szóló, névvel és rajtszámmal ellátott bögrét is kapnak – írják közleményükben a szervezők. A kiskorúak pedig még a felnőttek versenye előtt különböző hosszúságú gyerekfutamokon indulhatnak.

  A szabadkai zsinagógaForrás: Bebu65 / wikipedia

  A futóverseny és egyben a városnapi rendezvénysorozat végén egy szabadtéri koncerten lehet majd kipihenni a kilométereket Szabadka főterén, ahonnan egyébként a verseny is indul. A futók elfutnak a város összes főbb nevezetessége mellett, a Városházától és Népszínháztól kezdve a Városi Könyvtár épületén át a Gimnázium, a Zsinagóga és végül a Raichle palota épületéig. Az útvonalrajzot és minden más, akár a nevezéssel kapcsolatos bővebb információt ezen a kétnyelvű oldalon találnak, ahol a jobb felső sarokban tudnak átváltani magyar nyelvre.  

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!