Hat tengerparti kaland Spanyolországban a paellától a Sagrada Famíliáig

Világhírű múzeumok kiállításai Malagában, egy jó paella Valenciában, Gaudí mesterművei Barcelonában, csobbanás a festői Tossa de Marban - a spanyol partok jóval többet tudnak annál, hogy naphosszat a hasunkat süttessük rajtuk.

Nyaraláshoz kedvet csináló sorozatunkban mutattunk már feledhetetlen élményeket Olaszországban, Franciaországban, Horvátországban, Görögországban. Ezúttal a spanyol partok következnek.

Múzeumozás Malagában

Sokféle indokot tudnánk mondani egy malagai nyaralásra, ezúttal a múzeumokra fogjuk a dolgot. Az elmúlt években ugyanis Picasso szülővárosa, a Costa del Sol legnagyobb települése menő művészeti központtá kezd átalakulni: először a szentpétervári Orosz Múzeum jelentette be, hogy fiókmúzeumot nyit Malagában olyan festők műveivel, mint Kandinszkij és Chagall, majd pár héttel később a párizsi Pompidou Központ nyitotta meg első külföldi, kihelyezett részlegét a városban. Itt 19. és 20. századi művészek állandó kiállításával és modern időszaki tárlatokkal várják a látogatókat.

Picasso szobra a szülőháza előtti téren Malagában
Galéria: Spanyol tengerparti élmények 2016
Fotó: mimi / Travelo

A fentieken túl érdemes még felkeresni a főként spanyol művészek képeinek, és érdekes időszaki tárlatoknak is otthont adó Carmen Thyssen Múzeumot. És persze Picasso múzeum is van a városban, mindjárt kettő: egy a szülőházát mutatja be, egy pedig a művész különböző korszakaiból származó képeit. Ha még ez sem elég, ellátogathatunk az Üveg- és kristálymúzeumba, ahol háromezer kiállítási tárgyat lehet megtekinteni, korabeli enteriőrökben elhelyezve. De van a városban Babaház múzeum, vagy éppen különleges régi autók múzeuma is.

Egy jó paella Valenciában

Paellával a legtöbb nyaralóhely étlapján találkozhatunk, sok turista ezzel a fogással azonosítja a spanyol konyhát. Pedig egyáltalán nem jellemző minden tájegységre – ha autentikus helyen szeretnék kipróbálni, a hosszan elnyúló, homokos strandjairól, hangulatos óvárosáról és a különleges, óriási cetcsontvázakra hasonlító Művészetek és Tudományok Városáról híres Valenciában érdemes próbálkozni.

Ezt a paellát éppen Mallorcán lőtték, de Valenciában az igazi
Galéria: Spanyol tengerparti élmények 2016
Fotó: Frank Fell / Northfoto

Nem tudja, mi az paella? "A paella egytálétel, amit fedő nélkül készítenek széles, lapos, kétfülű serpenyőben, amit paellának, vagy paellerának neveznek. Az étel tulajdonképpen erről az edényről kapta a nevét. A hagyomány szerint a Valencia melletti Abufera-tó nevű édesvízi lagúna környékén főztek ilyen ételt először. Eredetileg angolnából, csigából és zöldbabból készítették. Más szakértők szerint a paella eredetileg sózott tőkehalból és rizsből álló böjtös étel volt. Ma a klasszikus paella valenciana alapját főleg a csirke- vagy nyúlhús adja, de létezik tenger gyümölcseivel dúsított változat (paella marinera) is. Az arabok által Valencia környékén meghonosított rizs adja az ételbe belekombinált köretet, amit sáfránnyal színeznek sárgára" – foglalja össze a Wikipedia.

Piacozás szerte az országban

Ha már a finom ételeknél tartunk: Spanyolországban csodálatosak a piacok, ha itt nyaral, feltétlen térjen be minimum egybe! A gyümölcsök, zöldségek és tengeri herkentyűk elképesztő kínálata is rabul ejti az embert, de akkor is érdemes elmenni piacozni, ha eszünk ágában sincs nyaralás közben főzni magunknak. A legtöbb helyen ugyanis a piac területén több étterem és tapas bár működik, ahol megkóstolhatjuk a garantáltan friss alapanyagokból készült fogásokat.

Tapas a piacon
Galéria: Spanyol tengerparti élmények 2016
Fotó: Páth Dániel / Travelo

Barcelonában a nagyon turistás, de ezzel együtt még mindig érdekes Boqueríát vegyék célba, Valenciában a Mercado Centrált, Malagában pedig az Atarazanast, ami egykor hajójavító műhelyként működött, és erre emlékeztetnek a színes üvegablakok hajómintái is.

Gaudí nyomában Barcelonában

Ha idén nyáron látogat először Barcelonába, feltétlen járja végig a csodás Gaudí-épületeket, és ne csak a leghíresebbet! A Sagrada Famíliába online foglalja le előre belépőjét, nehogy csalódás érje, amikor meglátja a fantasztikus épület bejáratánál kígyózó sorokat. Ha nincs klausztrofóbiája, érdemes az egyik toronyba is felmenni.

A Sagrada Família lépcsője
Galéria: Spanyol tengerparti élmények 2016
Fotó: Margarethe Wichert / Europress / Getty

A Sagrada Famíliától könnyedén lesétálhat a Casa Milához. (Út közben van egy tapasztalataink szerint nem túl felkapott, viszont csodás tapas bár, itt írtunk róla). A Casa Milában az egyik legjobb hely a misztikus kéményekkel és szellőzőnyílásokkal díszített tető, ahonnan Barcelona nagy részét belátni.

Az alatta lévő szinten Gaudí munkásságával, inspirációival és munkamódszerével ismerkedhetünk meg. Még egyel lejjebb pedig másik kedvencünk, a maga teljes pompájában látható szecessziós lakásbelső található. Ugyancsak a Passeig de Grácián áll Gaudí másik csodás lakóépülete, a szivárványos tetejű Casa Batlló – ha van rá idejük, ezt a meseházat is érdemes felfedezni.

Kémények és szellőzől Gaudi híres épületének, a Casa Milának (vagy más néven a Pedrerának) tetején
Galéria: Spanyol tengerparti élmények 2016
Fotó: mimi / Travelo

Ha ez még mindig nem elég, már egészen közel a tengerhez, a Rambláról lekanyarodva, egy kis mellékutcában találjuk a Palau Güell-t. Nem olyan tarka, mint a fent emlegetett épületek, a kovácsoltvas részletek miatt sokkal inkább komornak mondanánk, de ez is egy érdekes hely.

Végezetül a belvárostól kicsit távolabb, de azért megközelíthető helyen találjuk Gaudí legendás, tarka mozaikos ős-lakóparkját, a Güell Parkot. A hosszú évekig ingyenes, sajnos ma már fizetős parkba mindenképpen menjen el, ha végképp bele akar szeretni a katalán építész munkásságába.

Csobbanás a festői Tossa de Marban

A barcelonai városnézés végeztével irány a tengerpart! Ha nem csak egy rövid csobbanásra vágyunk, hanem pár napot laza strandos nyaralóhangulatban töltenénk, érdemes a város strandjainál kicsit távolabbi célpontot keresni. Tossa de Marba, a Costa Brava egyik ékkövére például rendszeres buszjárat közlekedik a Sarfa társaság üzemeltetésében Barcelona Estacio del Nord buszpályaudvaráról, az út egy óra húsz perc hosszú.

Tossa de Mar
Galéria: Spanyol tengerparti élmények 2016
Fotó: mimi / Travelo

A buszról lekászálódva azonnal egy hangulatos tengerparti kisvárosban találjuk magunkat zegzugos utcácskákkal, hívogató kisvendéglőkkel és egy igazán különleges stranddal. Az öböl egyik végét jellegzetes sziklák, a másikat egy kis középkori vár zárja le. A part sajnos ahogyan Barcelonában, úgy itt sem finomhomokos, inkább kagylótörmelékesnek, egészen miniatűr kavicsosnak tudnánk leírni. De ez ne szegje senki kedvét, az öböl látványa és a kisváros kárpótol ezért az apró kényelmetlenségért.

Kulturális ínyencségek San Sebastiánban

A spanyolországi Baszkföld egyik legnagyobb városa eddig sem volt ismeretlen a turisták előtt – korábban főként ínyenceket vonzott, most a kultúrára éhezők is elégedettek lesznek a kínálattal. A spanyolul San Sebastián, baszkul Donostia névre hallgató város viseli ugyanis idén az Európa egyik kulturális fővárosa címet.

San Sebastián
Galéria: Spanyol tengerparti élmények 2016
Fotó: Jose Manuel Azcona / Europress / Getty

Az egész év programkínálata elképesztően gazdag. Volt, és lesz is még itt minden 2016 folyamán – az utcai installációktól kezdve, a vitaesteken, színházi előadásokon, képzőművészeti- és gasztronómiai kiállításokon át, a koncertekig és workshopokig. A teljes programfüzet itt olvasható, indulás előtt érdemes végigböngészni, nagyon jól összerakott kiadvány.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek