A párizsiak pár év múlva egy metróállomáson koktélozhatnak

Budapesten ez ismeretlen is fura dolog, de a világ nagy metróhálózattal rendelkező nagyvárosaiban nem annyira: léteznek szellemállomások a földalatti vasúthálózatokon. Párizs is rendelkezik 20 ilyennel, amik valamilyen városfejlesztési-közlekedésszervezési okokból feleslegessé válnak.

Az üres peronokat márpedig semmire sem lehet hasznosítani, legalábbis eddig azt hitték. Aztán jöttek az alábbi tervek, amik a francia főváros hatodik kerületének Croix-Rouge állomása a tízes vonalon fekszik és 1923-ban nyitották meg. Aztán jött a második világháború, és 1939-ben le is zárták az állomást, sőt azóta se nyitották meg – írja a Local francia kiadása.

Most azonban elindult egy verseny Réinventer Paris 2. néven, aminek célja a régi, lelakott, elhanyagolt párizsi terek új élettel való megtöltése lenne. Ennek keretében jött a képbe a SAME Architectes, ami díjat nyert a tervével:

e terv szerint a Croix-Rouge állomást koktélbárrá és étteremmé alakítanák a föld alatt.  

A párizsi metróállomás helyén létesítendő koktélbár-étterem látványterve.Forrás: SAME architectes/Facebook

A Terminus névre keresztelt projekt vendéglátóegységét a szokásos lépcsősoron lehetne megközelíteni, a föld alatt pedig James Bond-szerű enteriőr fogadna. Eközben a vonalon ugyanúgy mennének el jobbra-balra a metrók, persze egy hangszigetelő plexifal azért segítene az élmény megtartásában.

Aki nagyon rágerjedt a projektre, még üljön vissza a fotelbe, hisz az csak 2021-re valósulhat meg.  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek