Balatoni villa áráért adták el az Eiffel-torony lépcsőjét

  A becsült ár majdnem háromszorosáért, 169 ezer euróért (54,8 millió forint) cserélt gazdát egy kedd esti párizsi aukción az Eiffel-torony eredeti csigalépcsőjének egy darabja. Az Artcurial aukciós ház szerint a 4,3 méter magas, csaknem 900 kilogrammos és nagyjából 25 lépcsőfokból álló vasszerkezetet egy közel-keleti gyűjtő vásárolta meg – írja az MTI.

  A lépcsődarab egykor annak a csigalépcsőnek volt a része, amely a több mint 300 méteres torony második és harmadik emeletét kötötte össze. Az előzetesen 40-60 ezer euróra becsült lépcsőszakasz egy kanadai magánygyűjteményből származik.

  Az 1889-es világkiállításra készült Eiffel-torony csigalépcsőjét 1983-ban bontották le liftépítés miatt, és huszonnégy, 2-9 méteres darabra vágták.  

  A lépcsődarabok többségét elárverezték, egy részüket francia múzeumoknak adományozták, egyet pedig a toronynál hagytak. Kerültek darabok Japánba, a New York-i Szabadságszobor közelébe, valamint a floridai Disneylandbe is.

  Eiffel torony, sor, turista, bejáratForrás: Anadolu Agency / Mustafa Yalcin

  A most elárverezett lépcsőszakaszt a Champs-Élysées-n lévő aukciós ház belső udvarában állították ki a licit előtt. Két évvel ezelőtt is elárverezték a csigalépcső egy darabját, amiért ádáz licitharc bontakozott ki, és végül a becsült ár tízszereséért, több mint félmillió euróért talált új gazdára.

  Az Eiffel-torony a francia főváros legismertebb látványossága, évente hozzávetőlegesen hétmillióan keresik fel, ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!