Mutatjuk Horvátország első műanyagmentes szigetét

A Sibenik városával szemben fekvő Zlarinon kampányt indítottak, hogy felszámolják az egyszer használatos műanyagokat, így a dalmáciai Zlarin-sziget lesz az első műanyagmentes sziget Horvátországban - írja a Euronews.

Zlarin-szigetForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

Az elkövetkező hónapokban civil szervezetek felvilágosító előadásokat tartanak arról, hogyan lehet újrahasznosítható anyagokkal helyettesíteni a plasztikot; egy ilyen eseményre nemrég olvasóinkat is invitáltuk. Abban egyelőre nem hisznek az aktivisták, hogy az egész országot megtudják változtatni, és környezettudatossá tehetik, de szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy lehetséges műanyag nélkül is élni.

Elsőként a műanyag zacskókat, tányérokat, poharakat és evőeszközöket akarják kivonni a forgalomból, hiszen az egyszer használatos tárgyak a tengerüket is szennyezik.  

A 200 lakosú szigeten nyáron majdnem 4000 turista fordul meg, és a helyeik elmondása szerint közülük sokan már otthon hozzászoktak a környezet védelméhez, a helyi lakosok viszont, főleg az idősebb helybeliek nehezebben fogadják el, hogy másfajta csomagolást is lehet használni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek