A kutyagumi ellen kampányolnak a bécsiek

Miért választanánk a bonyolult utat, ha van könnyű is? – kérdezi a bécsi köztisztaságiak legújabb plakátja, amelyen egy pelenkás kiskutya szerepel. Ezzel hívják fel a figyelmet a több ezer kihelyezett kakizacsis automatára, amit a bécsi gazdik ingyenesen használhatnak.

Bécs évek óta nagy figyelmet fordít a tavaszi tisztasági kampányaira. Hatalmas cigarettacsikkek és kutyagumi-halmok helyett most mókás szlogenekkel indították a tavaszi nagytakarítási szezont – írja az ORF.

A kutyagumi eltakarítására szólítják fel a gazdikatForrás: Shutterstock / Készítette: Andrey_Popov

Tíz évvel ezelőtt még sok kellemetlenséget okozott a bécsieknek a járdákon heverő töméntelen kutyagumi, a problémának az MA 48 tisztasági kampányai vetettek véget. Nemcsak plakátokkal hívták fel a kutyatartók figyelmét a kötelességükre, de kakizacsis automatákat is kihelyeztek városszerte, amit ingyenesen használhatnak a gazdik.

A 3600 automatát folyamatosan kell tölteni, hisz Bécsben mára naponta majdnem 100 ezer használt zacskó kerül a szemetesekbe. Ezzel nemcsak a város tisztaságához járulnak hozzá, de a fertőzésveszélyt is minimálisra csökkentik mind az állatok, mind a járókelők számára. A fel nem szedett kutyapiszok komoly büntetést is von maga után: aki nem takarítja fel kis kedvence ürülékét, az 50 euró, azaz 16 ezer forint bírságra számíthat.

A lebukás veszélye óriási, hiszen a város tisztaságát folyamatosan ellenőrzik. A szabályok betartását a szemétrendőrségnek is nevezett WasteWatcherek, valamint a köztisztasági ügyosztály emberei felügyelik, akik szükség esetén bírságolhatnak is. A város minden szükséges eszközt rendelkezésre bocsát: összesen 25 ezer szemetes, 3600 zacskós automata, több mint 400 ezer kommunális hulladéktároló és 16 hulladékudvar található Bécsben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek