A bécsiek növénytakaróval borítják be a házfalakat

Egy gyors és látványos megoldást választottak Bécsben arra, hogy kizöldüljenek a város házfalai. A Berta névre keresztelt növényládáknak köszönhetően akár 13 fokkal is javulhat az utcák hőérzete a hőség idején.

Az elgondolás lényege, hogy a meglévő épületek homlokzatát valamilyen gyorsan növő kúszónövénnyel borítják be, írja a Turizmus Online. Ehhez használják majd a 300 literes növényládákat, melyeket Osztrák Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztérium „Jövő Városa" programja keretében tesztelnek az osztrák fővárosban.

Teljes utcák és városrészek is zöld takarót kaphatnak a rendszer segítségévelForrás: GRÜNSTATTGRAU/Facebook

A rendszer az ültetőedényből, megfelelő összetételű ültetőközegből, acélhálóból készült növénytámasztékból és ládánként két futónövényből áll. Az első ötven ilyen ládát, azaz Bertát május 31-ig ingyen adják a Kréta-negyed lakóközösségeinek. Mivel a ládák összekapcsolhatóak, így egész utcákat is be lehet futtatni a növényekkel.

Egy ilyen zöld homlokzat előnye, hogy nagy melegben jelentősen csökkenti a hőérzetet, akár 10 decibellel is tompítja a közlekedés zaját, és amellett, hogy például egy négyzetméternyi borostyán évi 1,7 kilogramm szálló port köt meg, számos rovar- és madárfajnak is életteret biztosít. Ha a teszt bejön, akkor a ládák kereskedelmi forgalomba is kerülnek: egy Berta ára várhatóan 2500 euró lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek