Ebben az olasz kisvárosban fizetnek a bringával megtett kilométerekért

Egy 330 ezer lakosú dél-olasz kisvárosban, Bariban februártól 0,20 eurót fizetnek kilométerenként azoknak, akik hajlandóak kerékpárral munkába járni. A programban 1000 lakos vehet részt, a kezdeményezésről a CityLab híre alapján számolt be a Sokszínű Vidék.

Megéri két keréken járni dolgozniForrás: Shutterstock / Készítette: Monkey Business Images

Azokkal az utakkal is kereshetnek a kerékpározók, amikor épp nem munkába tekernek, ilyenkor a résztvevők kilométerenként 0,04 eurót kapnak. A terv bár szokatlannak tűnhet, a kerékpározás szerelmesei körében nagy népszerűséget keltett. A programban nemcsak a plusz pénz miatt éri meg résztvenni, a közegészségügyi hatásai is nyilvánvalóan pozitívak.

A korábbi hasonló kezdeményezések valamiért mégsem arattak egyöntetű sikert. A hasonló dán akcióban résztvevők 6%-a nyilatkozta azt, hogy csak a pénz miatt vett részt a programban. Franciaországban 2014-ben az derült ki a "kerékpározz-fizetésért" programból, hogy mindössze 5 százalékkal csökkent az autók száma a forgalomban. Az ötletgazdák azonban kíváncsian várják az eredményeket, és remélik, hogy Bariban a kezdeményezés beválik majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek