Új kerékpárút szeli át a lenyűgöző Dinári-hegységet

A Trans Dinarica, vagyis a Dinári-hegységet átszelő túraútvonal távoli hegyi falvakhoz és ősi hagyományokhoz egyaránt eljuttatja a túrázót. Az új biciklis útvonal hamarosan nyolc európai országon ível át, írja a National Geographic híre alapján a Sokszínű Vidék.

Lenyűgöző környezetben lehet kerekezni az új kerékpárútonForrás: Trans Dinarica

Az új, határokon átívelő kerékpárút jelenleg Szlovéniát, Horvátországot és Bosznia-Hercegovinát köti össze. Az Olaszországhoz közeli, szlovéniai Soca Valley-ban indul, fő csapásvonala délen húzódik a horvát Adria mentén, aztán keletre fordul, és Szarajevónál, Bosznia fővárosánál ér véget. A túraútvonal végső célja azonban az, hogy a Nyugat-Balkán mind a nyolc országát érintse a későbbiekben.

A Trans Dinarica gondolata 2016-ban fogalmazódott meg szlovén, horvát és bosnyák utazásszervezők fejében, akik a Nyugat-Balkánon túrázók által nem ismert, és gyakran mellőzött területek megismertetésére akartak találni valamilyen megoldást. Ehhez pediga a Via Dinarica hegymászó útvonal adta az ötletet, amely a kerékpárúttal párhuzamosan haladva mintegy 2 ezer kilométert ölel fel, ugyanazon a nyolc országon áthaladva.

A kerékpárút kalandos szakaszokat is tartogatForrás: Trans Dinarica

A Transz Dinaricán legelső alkalommal rengeteg utazó kerekezetett végig, UNESCO világörökségi helyszíneket, falvakat és nemzeti parkokat érintve. A bringások többek közt a Hvar szigetén fekvő, horvátországi Vrboska falun is áttekerhettek.

Az útvonal nagyon változatos, vannak egysávos hegyi utak, kavicsos-murvás szakaszok, valamint aszfaltozott kerékpárutak is. Az út fő értékei közé tartozik a táj változatossága: a tenger fölött fekvő hegyi hágókon, alpesi tavakon vagy épp folyókon át vezet a túra a Dinári-hegység szívében, amelyről a túraútvonal az elnevezését is kapta.

A kerékpárút megmutatja Európa délkeleti részének ezen szegletét is, amely még az évszázados hagyományú, szívélyes vendéglátást ismeri: az ide látogatót étellel, borral, izgalmas történetekkel fogadják a helybéliek. A Trans Dinarica nem a hagyományos turizmus érzetét kelti, mivel rengeteg közösséget, falvat szel át, és ezek a helyek olyan területeken fekszenek, amelyeket a turisták nem sűrűn látogatnak.

Ízelítő a kerékpárút boszniai szakaszábólForrás: Trans Dinarica

A montenegrói határnál a biciklisek meghosszabbíthatják túrájukat a Tara folyón keresztül. A Tara folyó a Tara-kanyonon vezet át, amely a világ második legmélyebb szurdoka, és a Durmitol Nemzeti Parkban található.

De az ok, amiért mindenképp érdemes végigmenni ezen az útvonalon, az a régió lélegzetelállító panorámája, és az a tény, hogy így az utazó a helyi lakosokkal együtt vagy rajtuk keresztül fedezheti fel az ott élők kultúráját és életmódját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek