Ezekért utazzon idén Németországba!

Akár a gasztronómiai, akár a kulturális vagy esetleg a történelemmel kapcsolatos programok tűnnek
vonzóbbnak, Németországban mindegyikből talál majd bőven. Az országban egész évben egymást érik a fesztiválok, a kiállítások és a jubileumok, így aztán tényleg csak az fog unatkozni 2018-ban, aki nagyon akar.

Ha gasztroprogramokat keres: irány Berlin és Türingia!

Berlinben egy hónap alatt annyi új látnivalót és programot talál majd, mint egy nagyobb európai városban egész évben. A WeinFrühling Berlin például egy olyan borvásár és nemzetközi találkozási pont, ahol a borbarátok, a szakértők és az ínyencek is megtalálják a számításaikat. A több mint 80 kiállító 1000 négyzetméteren kínálja hatalmas szortimentjét a különféle helyekről származó legjobb borokból minden ár- és minőségi kategóriában. Persze egy ilyen eseményen a kóstolásból sem lehet kimaradni – a vezetett kóstolások alatt számos érdekességet lehet megtudni egy-egy tételről. A WeinFrühling Berlin február 17-én és 18-án látogatható a DBB Forum Berlin kongresszusi központban.

A türingiai sült kolbászt sem kell majd nagyon keresni, ha kóstolni szeretnénkForrás: Dr. Bernd Gross / Wikipedia

Türingia szintén jeleskedik gasztro programokban. Az egyik ilyen a Türingiai Erdő Bioszféra rezervátumában 2014 óta megrendezett helyi termékek vására, és az ún. Genuss-Wochenende, mely egy tavaszi és egy őszi hétvége a finomságok jegyében. A termelői vásár egész évben látogatható, az évente két alkalommal tartott kóstoló hétvégéket pedig mindig egy adott alapanyaghoz társítják. A 2018-as tavaszi Genuss-Wochenende témája a friss hal lesz, az őszi időpontra tervezettnek pedig a türingiai erdőkben vadászott vadhús. De ezek a hétvégék sem csak az evésről szólnak. A két nap alatt csatlakozhatnak vezetett túrákhoz is, amelyekkel a környék legszebb helyeit fedezhetik fel. A tavaszi "Hal-latlanul frissen tálalva" névre keresztelt hétvége április 27-29-re esik, az őszi „Különlegesen vad" hétvége pedig szeptember 21-től 23-ig tart majd.

Ünnepeljen fénnyel festett épületeket!

Zwickau városa idén ünnepli 900 éves születésnapját, pontosabban azt a napot, mikor először hivatalosan is megemlítették, mint települést. Ennek az egyetlen május elsejei napnak az örömére az automobil és Robert Schumann városa számos izgalmas programmal várja a látogatókat egész évben. Az egyik ilyen a Festival of Lights nevet viseli - a négynapos esemény minden kellékét a berlini fényfesztivál rendezői és technikusai viszik el Zwickauba. Ha tehát önök pont május 1-től 5-ig vannak a városban és mondjuk este 9 után is sétálgatnak, akkor láthatják, ahogy a házak falain életre kelnek a város híres szülöttei és szinte megelevenednek a legfontosabb történelmi események. Videó kivetítések, fényfestés, videomapping – összesen 20 épület 20 különleges fényjátékára számíthatnak majd, de felolvasó esteket, városnéző túrákat és számos koncertet is tartanak ebben az időszakban.

Az aacheni dóm Észak-Európa legrégebbi katedrálisaForrás: CEphoto, Uwe Aranas / Wikipedia

Az aacheni dóm is születésnapot ünnepel. A híres katedrális 1978-ban került fel az UNESCO Világörökségi listájára - ennek 40 éves jubileumára emlékeznek 2018-ban. A dómot már csak azért is érdemes meglátogatni, mert egy nagyon különleges, szinte tapintható történelmi légkör lengi körül.  Az alapkövét I. Nagy Károly tette le, mikor 790-ben felépíttette a Pfalz-kápolnát, és az épület tornyai is ebből az időből származnak. A katedrális érdekessége egyébként az is, hogy a benne felállított trónon több mint 30 német királyt koronáztak meg. A 40 éves jubileumnak azonban egy ünnepi hete is lesz, melyet szeptember 23-tól 30-ig tartanak, és amelyet egy ünnepi szentmise nyit meg. Ezen a héten a látogatók olyan termekbe is bejuthatnak, ahova korábban senki más. A több mint 1200 éves épület szinte minden titkát felfedi az ünnepi hét alatt. További információkat ezen az oldalon találnak.

Legendáktól a mangákig

A Forma 1-es pilóta Michael Schumacher rajongói 2018 áprilisában egy olyan, nagyobb kiállításnak lehetnek szemtanúi, amilyen eddig még nem volt. Tavasszal nyílik ugyanis a Michael Schumacher Kiállítás Köln városában, a Motorworld Köln-Rheinland hangárban, mely egy volt repülőtér kifutójánál található. A műemlékvédelem alatt álló épületet direkt ennek a tárlatnak a befogadására építették át. A hangárban látható majd a hétszeres világbajnok privát Forma 1-es gyűjteménye – versenyzői overálok, serlegek, bukósisakok, fotók és videók – és persze az autók, melyekben 1991 és 2006, illetve 2010 és 2012 között versenyzett – az első versenyautójától kezdve az utolsó, 2012-es szezonban vezetett Mercedes W03-as autójáig.

Áprilisban nyílik a Michael Schumacher-kiállításForrás: Volkmar Otto/ Motorworld

Ugyanakkor a Grimm Fesztiválját már júniusban, Kassel városában rendezik meg. A mesemusical átiratban készült Grimm történetek és a vízi színpad látványa a Schönfeld Parkban, a Schönfeldi Mesetó partján, igazi kulturális csemegének ígérkezik. A Kasseli Grimm Fesztivál június 24-én kezdődik a családi mesenappal, majd a szabadtéri mesemusical előadásokon június 28-tól augusztus
5-ig várják az érdeklődőket. A 2017-es év sikeres előadása, a Bátor szabólegény után idén is nagy dobásra készülnek a szervezők, de a 2018-as előadás címét egyelőre titkolják. Erről és a további programokról bővebben itt olvashatnak.

Forrás: Tom Schulze / Manga-comic-con.de

De talán az egyik legnépszerűbb program, mégiscsak a Lipcsei Könyvhét (Leipziger Buchmesse 2018), amely idén március 15. és 18. között várja a könyvek rajongóit. Írók, olvasók és kiadók találnak itt egymásra a négy nap alatt, valamint a legjobb német nyelvű könyvek cserélnek gazdát. A Lipcsei Könyvhéttel egy időben, de egy külön csarnokban zajlik a Manga-Comic-Con fesztivál is, ahol a japán képregények szerelmesei találkozhatnak. Az egymáshoz kapcsolt két rendezvény ideje alatt a rajongók felolvasásokon, író-olvasó találkozókon és filmvetítéseken vehetnek részt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek