Ezekért utazzon 2018-ban Franciaországba!

Franciaországban tudják, hogyan kell felkészülni az újévre. Komoly programtervvel álltak elő az idei évre. Fesztiválok, kiállításmegnyitók, tudományos érdekességek, és még számos izgalmas program, amiért az embernek kedve támad csomagolni.

Cote d'Azur – Nizzai Karnevál 

A több száz éves hagyományokkal rendelkező Nizzai Karnevál több mint 2 héten át várja az érdeklődőket, és mivel a világ legnagyobb karneváljai közé tartozik, programjai is felejthetetlen élményt nyújtanak. A 134. karnevál témája az űr lesz. A fő látványossága pedig a karneváli menet idején felvonuló húsz különböző, színes és egyedi kocsi, miközben a hangulatról közel 1000, a világ különböző tájairól érkező zenész gondoskodik. A Promenade des Anglais sétánya erre az időre egy virágcsata helyszínévé változik. Ha kíváncsiak arra, hogy mit és menniyért lehet csinálni a francia Riviérán egy hétvége alatt, akkor kattintsanak ide

Mikor: február 17-től – március 03-ig

A legjobb kilátás a Francia Riviérára! #Nizza #nice #france #frenchriviera #cotedazur #instatravel #travelgram #view #panorama

Travelo.hu (@travelo.hu) által megosztott bejegyzés,

Cote d'Azur – Menton-i citromfesztivál

A rendezvény, ahol a déli gyümölcsök játsszák a főszerepet, közel 230 000 érdeklődőt vonz évente. A fesztiválon óriási déli gyümölcsökből kirakott figurák, valamint naranccsal és citrommal díszített kocsik vonulnak fel az utcákon, miközben esténként fényjátékokkal várják az érdeklődőket. A fesztivál
kísérőrendezvényeként idén is megrendezik a Nemzetközi Orchideafesztivált és a Pays
Mentonnais kézműves szalont a palais de l'Europe à Menton palotában. A 2018-as citromfesztivál témája ezúttal Bollywood lesz.

Mikor: február 17-től – március 04-ig

A kocsik feldíszítéséhez közel 145 tonna citrusfélét használnak felForrás: Office de tourisme Menton

Párizs – Being Modern: MoMa in Paris

A Louis Vuitton Alapítványnak köszönhetően végre Franciaországban is látható a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMa) állandó gyűjteményének műveiből álló első nagy kiállítás. Ha szeretnének egyben látni egy gazdag és lenyűgöző tárlatot, Párizsban a helyük. Festmények, szobrok, rajzok, fotók és filmek - a március 5-ig látogatható kiállításon 200 művész, többek között Paul Cézanne, Gustav Klimt, René Magritte és Pablo Picasso alkotásai illusztrálják a modern művészet számos aspektusát.

Párizs, Louvre – Delacroix kiállítás

A Louvre Múzeum a Metropolitan Museum of Art-val együttműködve nyitja meg a közönség előtt az Eugène Delacroix-kiállítást. A retrospektív tárlat - mely 1963 óta az első ilyen hatalmas, a festő köré épült tárlat Párizsban - 180 művet sorakoztat fel. Olyan ismert képek láthatók, mint pl. A Szabadság vezeti a népet című alkotása, miközben az olyan titokzatos festményeket is kiállítják, amelyeket a festő 1832-es marokkói utazása ihletett. Ennél jobb lehetőség talán nincs is arra, hogy felfedezzék a művész, festő, szerző és illusztrátor munkásságát és személyiségét. A múzeum hétfőn, csütörtökön, szombaton és vasárnap este 18.30-tól vezetett túrákat kínál a kiállítás területén.

Mikor: március 28-tól – július 23-ig

Eugène Delacroix: A Szabadság vezeti a népetForrás: Louvre.fr

Lyon, Musée de Beaux-Arts – Les Modernos

A Musée des Beaux-Arts együttműködést kötött Mexikó Szépművészeti Múzeumával (Museo Nacional de Arte – Munal), hogy közösen rendezzenek egy olyan kiállítást, mely bemutatja a francia és a mexikói művészek szemléletváltását, egymás munkáit figyelembe véve. A képekről ugyanis visszaköszön, hogy a 30-as években a francia művészekre nagy hatást gyakorolt Mexikó. Egyesek még oda is költöztek, mint például a szürrealista képeiről ismert André Breton, a fotográfus Henri Cartier-Bresson, vagy Jean Charlot festőművész. A március 5-ig látogatható kiállítás célja, hogy hidakat képezzen a francia és a mexikói művészet összefüggései és különbségei között. A tárlat ideje alatt három alkalommal, január
27-én, február 10-én és 24-én angol nyelvű vezetéseken vehetnek részt.

Toulouse – EuroScience Open Forum (ESOF)

Az ESOF a legnagyobb interdiszciplináris tudományos találkozó Európában. A 2004-ben létrehozott európai fórum több mint 4000 kutatót, oktatót, üzleti szereplőt, politikai döntéshozót és újságírót vonzott eddig a világ minden tájáról, hogy megbeszéljék a tudományban elért áttöréseket, jövőbeli innovációkat. A résztvevők több mint 40 százaléka diák és fiatal kutató. A Touluse városába tervezett 8. ESOF egy hatalmas tudományos kiállítást, számos előadást és vitadélutánt tartogat az érdeklődőknek. A regisztráció és a jegyvásárlás attól függően történik, hogy a fórum melyik része érdekli a látogatókat.

Mikor: július 9-től – július 14-ig

Párizs – Atelier des Lumières (digitális művészeti kiállítás)

Ez a projekt még 2012-ben indult útnak, mikor a Culturespaces cég kifejlesztette az AMIEX® (Art &Music Immersive Experience) rendszert, mely a művészi kiállításokat emelte új szintre. A rendszer lényege, hogy a helyszínhez alkalmazkodva, monumentális videó-tárlatot hozzon létre nagyon magas felbontású művészeti alkotások kivetítésével és egyedi digitális eszközökkel.

Digitális képzőművészek otthona lesz egy időre a párizsi vasöntödeForrás: Atelier-lumieres.com

 

Az első ilyen tárlatot Les Baux-de- Provence-ben nyitották meg, idén tavasszal pedig Párizs is gazdagszik eggyel. A főváros keleti részén található műemlékvédelmi épületben, a Plichon vasöntödében kap helyet az egyedi kiállítás. Érdekessége, hogy Gustav Klimt és Egon Schiele félórás vetítései, valamint a rövidebb kortárs festmények projekciói a vasöntöde eredeti falain, betonkádjain, padlóján és vas gerendázatán jelennek majd meg.

Címlapfotó: Getty Images/Patrick Aventurier

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek