Hazai felfedeznivalók és programok 2018-ra

  E-sportbajnokság, múzeummegnyitók, felújítások, kiállítások, tudományos- és történelmi emlékév - rengeteg meghatározó eseményt és programot tartogat a 2018-as év, csak győzzenek válogatni. Hogy megkönnyítsük a dolgot, összegyűjtöttünk párat az érdekesebbek közül.

  Hétköznapi szuperhősök és könyvcsodák

  A sort rögtön két, Deák17 Galéria programmal kezdjük. A Gyermek- és Ifjúsági Könyvek Szemléjét például január 05-től 12-ig tartják, ahol a 2017-es év legizgalmasabb gyerekkönyveivel ismerkedhetnek meg egy kiállítás keretében. A könyveket nem csak nézni és lapozgatni lehet majd, a tárlat ideje alatt szakmai beszélgetéseket is tartanak a gyerekkönyvkiadás gyakorlatáról, a mennyiségekről, tartalmakról és a kedvelt témákról.

  HÉTKÖZNAPI (SZUPER)HŐSÖK - KIÁLLÍTÁSForrás: Deak17galeria.hu

  A galéria másik ajánlott programja a Hétköznapi (Szuper)Hősök Kiállítás. A kiállított gyűjtemény a debreceni NDK – Neue Debreczenische Kunst – művészcsoport és a Deák17 Galéria által közösen meghirdetett Hétköznapi (szuper)hősök elnevezésű pályázat diákmunkáiból, valamint meghívott kortárs képzőművészek és az NDK művészcsoport tematikus alkotásaiból áll össze. A kiállítást január 19-én, 17 órakor a Lóci játszik zenekar frontembere, dalszerzője és énekese nyitja meg. A tárlat március 20-ig látogatható az ötödik kerületi Deák17 Galériában.

  A Jövő Sportja – A Sport Jövője

  Ezzel a szlogennel mutatják be a V4-ek első e-sportbajnokságát, melyet tavasszal rendeznek meg Budapesten. A március 23. és 25. közé tervezett V4 Future Sports Festival néven futó rendezvényre Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból és Szlovákiából jelentkezhetnek az e-sportolók egyéni és klubcsapat kategóriában. A verseny alatt négy játékban és számos sportágban mérhetik össze a tudásukat.

  Az e-sport társadalmi védnöke és egyben a rendezvény arca Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki maga is szenvedélyes játékos. Az ingyenesen látogatható nemzetközi sporteseményre nem csak a profi sportolók jelentkezését várják; amint elérhető lesz a honlapjuk, játékosnak és nézőnek is regisztrálhatnak az érdeklődők.

  Végre nyílik a megújult Szépművészeti Múzeum

  A végéhez közeledik a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának felújítása, az új kiállító- és közönségforgalmi terek kialakítása pedig az év végére fejeződik be. Átfogó rekonstrukciója után a tervek szerint 2018 őszén veheti ismét birtokba a Szépművészetit a közönség, amelyet legutóbb az 1940-es évek elején láthatott teljes pompájában. A Román csarnok, mely az épület központja, még a második világháborúban sérült meg - azóta nem is dolgoztak rajta. A beruházás központi célja ennek a csarnoknak a műemléki rekonstrukciója volt. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű terem falfestményein hetven restaurátor dolgozott.

  Forrás: Szepmuveszeti.hu

  Hazaköltözik a Néprajzi Múzeum

  Tavaly december 19-én kezdődött a Néprajzi Múzeum építésének első, mélyépítési szakasza a Városliget melletti Ötvenhatosok terén, a Liget Budapest projekt keretében. A Néprajzi Múzeum 145 éves története során még soha nem kapott kifejezetten a gyűjtemény számára tervezett otthont, így Ferenc Marcel és a Napur Architect terve alapján most egy olyan világszínvonalú épület valósulhat meg, melyben a Néprajzi Múzeum új otthonára talál. Bár a múzeumot az utóbbi negyven évben befogadó Kúria épülete gyönyörű, nem múzeumi célokra épült. Azonban a Városliget parkrekonstrukciója során rövidesen megújul a Vakok kertje, létrejön egy új sportpálya, valamint egy kutyás élménypark, továbbá megkezdődik az Olof Palme Ház felújítása is.

  Luxusszállodaként nyitja újra kapuit a Párisi Udvar

  A belváros egyik legszebb épülete, a Ferenciek terén található Párisi Udvar mindig is vonzotta a kíváncsi tekinteteket - még akkor is, amikor az enyészeté lett. Pompás hatást keltő átriuma 2018 nyarára ébred fel hosszú álmából, az épület pedig egy ötcsillagos Hyatt luxusszállodaként nyitja meg a kapuit. Jövőbeli üzemeltetője, a Mellow Mood Hotels megbízásából egy 12,5 milliárd forintos beruházás keretében újítják meg. A szálloda 110 szobájának – ebből 18 lakosztály – nagy része a belső udvar köré szerveződik, összesen öt szinten.

  Jégbüfé, Párisi Udvar, 1964Forrás: Fortepan/Uvaterv

  A hátsó szárnyban hotelszobákat, spa-t, masszázst és wellnesst, illetve egy konferenciaszintet terveznek. Az épület tetején egy rezidenciaszintet alakítanak ki két, egyenként 250-300 négyzetméteres alapterületű lakosztállyal, melyekhez üveggel befedett belső udvar és zöld tetőterasz is tartozik majd. A 28 hónapon át tartó munkálatokat követően várhatóan 2018 májusában, júniusában nyitja meg kapuit a Párisi Udvar Hotel Budapest névre keresztelt szálloda.

  Emlékezzünk az anyák megmentőjére 2018-ban!

  Így a legvégén pedig egy fontos emlékévvel kapcsolatos programsorozatra is felhívnánk a figyelmet. A Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett 2018-as Semmelweis-emlékév rengeteg tudományos és kulturális eseményt tartogat az érdeklődők számára. A budapesti Semmelweis Egyetemen előadásokon és a tudományos üléseken vehetnek részt, de az anyák megmentőjéről országszerte is megemlékeznek. A szoboravatások mellett lesz például nemzetközi Semmelweis Emlékülés a Semmelweis Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia közös szervezésében, nőgyógyászati tudományos konferencia a Balatonon, és egy magyar-iráni közös tudományos ülés a 2015-ös Iránban szervezett együttműködés folytatásaként. 

   KAPCSOLÓDÓ2018 legmenőbb úti céljai

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek