A saját festményét akasztotta ki a dolgozó a múzeumban, hogy híres legyen

A müncheni Modern Művészetek Múzeuma – bár tudtán kívül és csak rövid időre – gyarapította a gyűjteményét, ugyanis az intézmény egyik alkalmazottja becsempészte és felakasztotta az épületbe a saját festményét.

A Modern Művészetek Múzeuma egy időre akaratán kívül egy új alkotással gazdagodottForrás: Pinakothek der Moderne Facebook oldala

Az 51 éves férfi a műszaki szolgálatnál dolgozott, és szabadúszó művésznek vallja magát. A rendőrség szerint azt remélte, hogy az akcióval művészi áttörést ér el. A kiállítótermekbe nyitvatartási időn kívül is bejutott, és valószínűleg nem vette észre senki, amikor felakasztotta a képet.

A sueddeutsche.de cikke szerint nem világos, hogy a 60X120 centiméteres festmény mennyi ideig lógott a falon. A múzeum feltételezése szerint valószínűleg nem túl régóta. A festményt eltávolították, és visszakerült az alkotójához.

A rendőrség rongálás miatt indított nyomozást a szabadúszó művész ellen, ugyanis a férfi két lyukat fúrt egy átjáró üres falába. Ezt leszámítva nem vádolják más bűncselekménnyel. A művészi gerillaakció után a múzeum kitiltotta a művészt a telephelyről és megszüntették a munkaviszonyát.

Néhány hete Bonnban is hasonló eset történt: egy diák becsempészte egyik saját festményét a Bundeskunsthalle-ba, amit kétoldalú ragasztószalaggal a falra erősített. A münchenivel ellentétben a kiegészítést először nem vették észre – csak a kiállítás lebontásakor derült ki, hogy otthagytak egy festményt.

A Kunsthalle humorral reagált: "Szerintünk ez vicces és szeretnénk megismerni a művészt. Szóval vegye fel velünk a kapcsolatot! Nem lesz semmi gond. Becsületszavunk" – írták az X-en.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek