Ezek a zseniális ókori római alkotások még ma is lenyűgöznek minket – Első rész

Ragadj tógát, és fedezzük fel együtt az ókori Róma építészeti csodáit a birodalom fővárosán keresztül a megkövült Pompejiig, Afrika forró homokján át Franciaországig. Izgalmas időutazásra hívunk a ma is látható grandiózus építészeti műremekek segítségével.

Mozaikfestmény HerculaneumbólForrás: AFP/Photononstop/Yves Talensac

Colosseum – 80.000 férőhelyes római Super Bowl

Ha a szuperlatívuszos római épületekről van szó, Róma saját amfiteátruma messze a leghíresebb. A 80 000 férőhelyes befogadóképességével ez a valaha épült legnagyobb ókori amfiteátrum.
A négyszintes, boltíves épület 50 méter magasra tornyosul, és napokig tartó gladiátorjátékok rendezésére használták. A várakozó állatok – előadásonként akár 9000 – valamint a harcosok számára kialakított folyosók és helyiségek még mindig jól láthatók.

Viszont manapság még hosszabb sorok kígyóznak a bejáratnál, mint az ókori Rómában. Ezért vagy nagyon korán menj oda, vagy csak élvezd, ahogy az influencerek naplementekor saját gladiátorcsatákat vívnak a legjobb szelfipontokért.

Érdekesség: A Colosseum padlóját vízzel lehetett elárasztani a „tengeri csaták" megrendezéséhez.

A Colosseum mai léptékkel mérve is grandiózus épületnek számítForrás: Diliff, Wikipedia

Pompei és Herculaneum – halhatatlanná dermedt római városok Nápolynál

A Pompei és Herculaneum pusztulásáról szóló, ifjabb Plinius által írt katasztrófa-történet elmondja, hogy a közeli Vezúv 79-ben bekövetkezett kitörése hogyan temette el a két várost több méternyi felhevült hamuval.
Elhamvadt a több mint 1000 lakos, akik nem menekültek el elég gyorsan, és még néhány háziállat is. Az épületeket, festményeket, műtárgyakat és még az ételmaradványokat is szó szerint tökéletes állapotban konzerválta.Bár több mint 1000 évig feledésbe merült, az UNESCO világörökségi helyszínt ma már évente több mint 2 500 000 látogató keresi fel.

Ennél jobb időutazási helyszínt keresve sem találhatsz, irány Pompeji és Herculaneum.

Érdekesség: Pompei áldozatait betemette a vulkáni hamu, maradványaik üreget képeztek benne, amelyeket a régészek gipsszel öntöttek ki, hogy szemléltessék az emberek utolsó pillanatait.

Herculaneum épületei és utcái olyanok, akár egy ókori időkapszulaForrás: Graham-H/Pixabay

Hihetetlen háromszintes híd a Gardon folyó fölött, Franciaországban

A 360 méter hosszú, 50 méter magas, több mint 2000 éves Pont du Gard vízvezeték nem csak lélegzetelállítóan gyönyörű, de hihetetlenül jó példája, hogy a rómaiak milyen aprólékos mérnöki és matematikai ismeretekkel rendelkeztek.
Míg a nyugati világ nagy része egészen egy évszázaddal ezelőttig még mindig a kutakra hagyatkozott a vízellátás terén, a rómaiaknak már 2000 évvel ezelőtt is volt folyóvíze ivásra, fürdésre és szökőkutakba.A Gardon folyó felett 50 méter magasan húzódó háromszintes vízvezeték mutatja, hogy mennyire leleményesek voltak a vízellátás biztosításában is.
Az íves építészeti megoldás nem csupán gyönyörű, de olyan precízen megmunkált kövekből készült, hogy még habarcsot sem használnak az összetartásához. Ha jobban megnézzük, még feliratos utasításokat is láthatunk arra vonatkozóan, hogy az egyes köveknek (némelyik akár hat tonna súlyú is lehet) hol a helyük a nagyszabású tervben.

Érdekesség: A teljes vízfolyás hossza, amelynek a vízvezeték része, 50 kilométer hosszú, de az átlagos lejtése mindössze 1:3000-hez.

A Pont du Gard az ókori mérnöki tudás egyik csodájaForrás: Sloopng/Pixabay

Lepcis Magna – gyönyörű állapotban fennmaradt római kikötőváros

A „leghihetetlenebb római kori helyszín, amiről még sosem hallottál"-díj nyertese kétségtelenül a Líbia partvidékén található Lepcis Magna.
Talán inkább egy ritka állat tudományos nevének hangzik, de ez a líbiai helyszín egy hihetetlenül jól megőrzött római kori kikötőnek ad otthont. Lepcis Magna egykor virágzó város volt, amely a mélyebb Afrika felől érkező kereskedelemből élt, de a Római Birodalom összeomlása után fokozatosan elnyelte a sivatagi homok.A következő 1500 évben is alig háborgatták, így a hatalmas, oszlopokkal szegélyezett fórum, a tengerre néző hatalmas félköríves színház, a többszintes amfiteátrum és a számos lenyűgöző szobor és falfestmény szinte érintetlenül maradt fenn.
Sajnos, jelenleg nem éppen veszélytelen Líbiába utazni, egyelőre jobb, ha fotókon nézzük meg.

Érdekesség: Lepcis Magna volt Septimus Severus császár szülőhelye, és az ő fenséges diadalíve a kapuja a kihalt városnak.

Lepcis Magna amfiteátruma is fennmaradt az utókor számáraForrás: AFP/Eric Lafforgue / Hans Lucas/Eric Lafforgue

 

(Forrás: cnn.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek