Páratlan felfedezés: Ókori luxus díszteremre bukkantak Róma alatt

Hamarosan újabb látványosságot tekinthetünk meg Rómában. Régészek ugyanis egy 2300 éves, kagylókból és korallokból készült mozaikfalat találtak Róma alatt. A műkincsre egy olyan teremben bukkantak, amely a Kr. előtti I. vagy II. században luxus banketteknek szolgálhatott helyszínül.

Az érintetlenül megmaradt mozaik egy néhai arisztokrata kastélyának falát díszíthette, amely az ókori Róma fő köztere, a Forum Romanum közelében állhatott. A kertre néző szabadtéri báltermet nyáron használhatták a vendégek szórakoztatására. A feltárást 2018-ban kezdték meg a szakemberek.

Forrás: museitaliani/Facebook

"Ami ezt a felfedezést rendkívülivé teszi, – meséli Alfonsina Russo régész, a Colosseum Régészeti Park vezetője – az nemcsak az, hogy a mozaik csodálatos módon konzerválódott, hanem a díszítése is egyedülálló. Megnyert tengeri és szárazföldi csaták jelenetei láthatók a mozaikon, amelyeket feltehetően a rendkívül gazdag arisztokrata mecénás finanszírozott és örökíttetett meg."

Russo szerint a tulajdonos egy rendkívül gazdag római szenátor lehetett, aki megengedhette magának, hogy a kastélyát díszítő műalkotásokhoz értékes és drága anyagokat hozasson a birodalom különböző tájairól.

Forrás: museitaliani/Facebook

A lelet Róma híres Palatinus-dombjának oldalában helyezkedik el, amelyet a Föld mozgása nyomán évszázadokig sár és föld borított be, így az épületet és a benne található kincseket talajrétegek védték meg a levegőtől és a fénytől.

A Palatinus-dombForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

A csaknem 5 méter hosszú, szőlőtőkéket, lótuszleveleket, háromágú szigonyokat, trombitákat, sisakokat és tengeri szörnyeket felvonultató mozaikjelenetet gyöngyházak, kagylók, korallok, értékes üvegcserepek és márványdarabok gondos felhasználásával készítették. A remekművet polikróm kristályok, szivacsos travertin és egzotikus, ősi egyiptomi kék csempék keretezik.

A mozaik győzelmet ábrázoló képeinek bonyolultsága meglepte a projekten dolgozó csapatot.

Egy tengerparti fallal körülvett várost ábrázolnak kilátókkal és loggiákkal, amely Russo szerint idealizált, de akár valós helyszín is lehet. A település egy travertinnel kirakott szikla tetején ül, a tengeren vitorlás hajók és az ellenséges flottákat elnyelő mitikus tengeri szörnyek láthatók.

Forrás: museitaliani/Facebook

Russo és csapatának célja, hogy jövő január elején megnyissák a mozaiknak otthont adó termet a nagyközönség előtt.

"Továbbra is folytatjuk az ásatásokat, de a falikép látható lesz, amely különleges példa az évezredes római luxus bemutatására" – teszi hozzá a régészeti park vezetője.

(Forrás: CNN)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek