Kivételes felfedezés: 2000 éves római hajóroncsot találtak Olaszország partjainál

Az ókori római teherhajót Civitavecchia kikötőjénél találták meg, mintegy 80 kilométerre Rómától északnyugatra. Körülbelül az ie. 1. vagy 2. századból származik, és több száz, többnyire sértetlen állapotú amforával megrakva leltek rá – áll a  rendőrség művészeti osztályának közleményében.

Civitavecchia kikötője és erődítménye - a tenger alatt történelmi ereklyék rejtőznek - illusztrációForrás: robertharding via AFP/Eleanor Scriven/Eleanor Scriven

A több mint 20 méter hosszúra becsült hajót a tengerszint alatt 160 méterrel lévő homokos tengerfenéken fedezték fel. A rendőrség művészeti csoportja – amely Olaszország felbecsülhetetlen értékű kulturális örökségének védelméért felelős – közölte, hogy a rocsot egy távvezérelt robottal találták meg, majd rögzítették.

"A kivételes felfedezés fontos példája annak, hogy egy római hajó, mely a tenger veszedelmeivel szembesült, hajótörést szenvedett, és megpróbálta elérni a partot, illetve régi tengeri kereskedelmi útvonalakról is tanúskodik" – számolt be a felfedezésről a rendőrség.

Nem tudni, mire használták volna a fedélzeten lévő római korsókat, bár jellemzően árut szállítottak benne, például olajat, bort vagy halszószt. Ilyen műtárgyak széles körben megtalálhatók az ókori kelet-mediterrán világban.

Azt nem közölték, hogy a szakértők most megpróbálják-e felhozni a tengerfenékről a hajót vagy értékes rakományát.

2018-ban egy több mint 2400 éves görög kereskedelmi hajót találtak az oldalán fekve Bulgária partjainál – ez hivatalosan is a világ legrégebbi ismert, sértetlen hajóroncsa. 2018-ban is több tucat hajóroncsot találtak az Égei-tengerben, amelyek a görög, római és bizánci korból származnak – írja a bbc.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek