Európában található a világ legszebb városa, legalábbis a matematikusok szerint

Matematikusok egy csapata az angliai Chestert választotta a világ legszebb városának, megelőzve az olaszországi Velencét is, amely csak a második helyre futott be. A tanulmány szerint Chesterben az elemzett épületek legtöbbjének arányossága megfelel az aranymetszés szabályának.

Középkori favázas bevásárlósorok a Northgate StreetenForrás: robertharding via AFP/Alan Novelli/Alan Novelli

A tanulmány a Google Street View segítségével értékelte a városokat az Egyesült Királyságban és a világ minden táján, hogy rangsorolja azokat annak alapján, mely épületeket terveztek és építettek az aranymetszés szabálya szerint.

A Chesteri városháza, Northgate Street-enForrás: robertharding via AFP/Alan Novelli/Alan Novelli

Az 1:1,618 arányban kifejezett aranymetszés olyan arányrendszert képvisel, amely ősidők óta rabul ejti a matematikusokat. Ez az arány gyakran megfigyelhető a természetben, beleértve a virágokat és a kagylókat is. A tudósok által sem teljesen ismert okokból az emberek az ilyen arányt mutató tárgyakat eredendően szépnek érzékelik. A tanulmány szerint sok művész beépítette munkáiba az aranymetszést, ami nem más, mint a „természetes esztétikai tökéletesség."

Az Eastgate Streeten sétálni is egy élményForrás: Tagishsimon/Wikipedia

Chester Anglia egyik legjelentősebb történelmi városa, ahol egy 1000 éves katedrális, Nagy-Britannia legnagyobb római amfiteátruma és az ország legrégebbi versenypályája is megtalálható. A tanulmány szerint Chester a világ legszebb városa, mert az elemzett épületek 83,7 százaléka megfelel az aranymetszésnek. Ezzel az eredménnyel megelőzte a 83,3 százalékot elérő Velencét, míg London szorosan követte a harmadik helyen 82 százalékos eredménnyel.

Chesteri katedrális a Remembrance Gardenből nézveForrás: robertharding via AFP/Alan Novelli/Alan Novelli

Londont az Egyesült Királyság második legszebb városának választották a tanulmányban, és világszinten a harmadiknak. A tanulmányt közzétevő Online Mortgage Advisor szerint szakértői csak az Egyesült Királyságban több mint 2400 épületet elemeztek. A brit top öt többi tagja Belfast, Liverpool és Durham lett.

A város fekvése is gyönyörű: a Dee folyó partján sétahajók várják a turistákatForrás: robertharding via AFP/Ed Rhodes/Ed Rhodes

Dr. Rebecca Andrew, a Chesteri Egyetem történészprofesszora a következőt írta blogbejegyzésében az egyetem honlapján: „Majdnem 100 évvel ezelőtt Nagy-Britannia vezető utazási írója, HV Morton a város látogatásáról írt fenomenálisan népszerű Keresésben című útleírásában. Angliából. A város és épületeinek egyediségét így jellemezte: „Egyetlen angol városban sincs hasonló – a Chester Rows-ban".

A viktoriánus Eastgate óra világít éjjelenteForrás: robertharding via AFP/Alan Novelli/Alan Novelli

Mortont lenyűgözték ezek az építmények, a történelmük, és hogy milyen szerencsések voltak a város egykori lakói, hogy ilyen helyen élhettek. Megjegyezte, Chester olyan gazdag gyönyörű, ősi épületekben, hogy „senki sem tartotta furcsának egy középkori kriptában kávét inni."

Szebbnél szebb, az aranymetszés szabálya szerint tervezett épületek között sétálhatunkForrás: robertharding via AFP/Alan Novelli/Alan Novelli

Colin Potts, a Chesteri Egyetem nemzetközi turizmusmenedzsment-programjának vezetője és Chester egykori turisztikai menedzsere így nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy a szépsége néha magától értetődőnek számít, pedig valójában ez a fő hajtóerő abban, hogy az emberek miért választják azt, hogy ide látogassanak, itt éljenek és befektessenek a városban." Hozzátette: "A legtöbbet kell kihoznunk aranymetszéseinkből."

(Forrás: independent.co.uk)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek