Több száz tárgyat loptak el a British Museumból, amiket az eBay-en árultak

A British Museum egyike a világ legnagyobb, emberi történelemmel és kultúrával foglalkozó múzeumainak, mégsem tudtak eléggé vigyázni az ott kiállított tárgyakra. A londoni székhelyű intézmény nyilvántartása szerint 2013 óta történelmi műtárgyak, köztük aranyérmék, ezüst nyakláncok és 540 kerámiadarab is hiányzik a múzeumból – írja a The Guardian.

A British Museumba ingyenes a belépés, ahol több mint 13 millió tárgy látható, mínusz amennyit eltulajdonítottakHam/facebook

Görög ezüstérme, 4. századi római érme, német érme, egy 20. század eleji gyűrű, egy kerek keresztmetszetű lánc, mázas levélfüggők és gyöngyök is eltűntek az elmúlt 10 év során.

A intézmény a múlt héten felfedte, hogy a rendőrség a gyűjteményből „hiányzó, ellopott vagy megsérült" tárgyak miatt nyomoz, és jogi lépéseket tettek az egyik alkalmazott ellen, akit el is bocsátottak.

A múzeumot Ittai Gradel, egy régiségkereskedő figyelmeztette az eBay-en 2021-ben árusított tárgyakra, de akkor még figyelmen kívül hagyták a jelentést.

Hartwig Fischer, a múzeum igazgatója szerdán csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a múzeum gyűjteményéből származó műtárgyak eltulajdonításának mértéke nem volt nyilvánvaló számukra, amikor először felmerült az aggály. Azt feltételezték, csak néhány tárgy tűnt el.

Az épület galériája, amelynek tetőszerkezetén kersztül ömlik be a fényForrás: Shutterstock/Alex Segre

„2022-ben megkezdtük a teljes körű auditot, ami egy nagyobb problémát tárt fel, akkor értesítettük a rendőrséget, és a személyzet egy tagját elbocsátottuk" –  jelentette ki a múzeum igazgatója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek