Görög istennő szobrát adták vissza Líbiának a British Museum segítségével

Egy igen ritka, kétezer éves, görög istennőt ábrázoló szobrot kapott vissza Líbia a londoni British Museum szakembereinek segítségével, a műtárgyat a líbiai polgárháború idején, 2011-ben tárták fel illegálisan az észak-afrikai országban és vitték külföldre, tudtuk meg az MTI-től.

A nagyon jó állapotban fennmaradt szobor a Kr.e. második században készült és valószínűleg Perszefonét, a termékenység és a termés görög istennőjét ábrázolja. A líbiai Küréné romvárosban lévő nekropolisz egyik sírját díszítette. A szobor karjára kígyót ábrázoló karkötőt véstek, kezében egy kiskutya, ez az egyik legritkább halotti szobor Kürénében a brit múzeum művészettörténészei szerint.

A múzeum szakembereit 2013-ban brit vámosok kérték fel arra, hogy segítsenek azonosítani a londoni Heathrow repülőtéren határőrök által legfoglalt szobrot. "Elképesztő volt. Egy gyönyörű, háromnegyedes szobor, amely jó állapotban maradt fenn, csupán néhány ujja hiányzik. Vésése technikailag fantasztikus, nagyon markáns részletességgel, arca nagyon jó állapotban maradt fenn, ha figyelembe vesszük, hogy sok görög szobornak hiányzik az orra" – idézte Peter Higgs kurátort a The Guardian című brit napilap honlapja.

British MuseumHam/facebook

Úgy készítették a szobrot, hogy bele lehessen illeszteni egy síron lévő lyukba, és úgy ábrázolja Pereszefonét, amint az visszatér az alvilágból, ahol a görög mitológia szerint Hadészzal töltötte az év egyharmadát. Egy magas rangú személy sírját díszíthette. Vannak hasonló szobrok líbiai múzeumokban, "de én úgy vélem, hogy ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt és a legmagasabb minőségű vésését illetően" - tette hozzá Higgs.

A múzeum a szobor tulajdonjogának megállapításáról folyó bírósági tárgyaláson 2015-ben a múzeum szakembereit tanúként hallgatták meg, és utána a bíró úgy döntött, hogy a műtárgy Líbiát illeti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek